От паралелните социални медии поддръжниците на Тръмп се показаха пред света на 6 януари
От паралелните социални медии поддръжниците на Тръмп се показаха пред света на 6 януари / БТА
Щурмът на Капитолия беше и онлайн щурм на троловете. Те бяха планирали акцията в алтернативните мрежи, за да го видят всички.
Но органите за сигурност очевидно все още не гледат там.


От Макс Хопенштед, Джудит Хорхерт, Яне Кнодлер и Марсел Розенбах, Der Spiegel

“Обичаме ви, велики сте", възкликна Доналд Тръмп към последователите си във видеоклип в Туитър, след като те нахлуха в Капитолия в сряда следобед. Но въпреки че Туитър изтри видеото малко след това, привържениците на Тръмп могат да разпространяват съобщението на друго място безпрепятствено: в алтернативни социални мрежи, чието изригване и ръст са поразителни.

Parler, Gab, TheDonald или 8kun отдавна са се превърнали във важна алтернативна платформа за десни и крайнодесни екстремистки поддръжници на Тръмп. Това, което големите технологични компании блокират, те са особено доволни да пуснат там. Операторите изглежда позволяват почти всякакво съдържание, докато правоприлагащите органи като че ли нямат тези страници на своите екрани.

Дни преди Капитолът да бъде щурмуван на 6 януари, потребителите на Facebook и Twitter, и още повече тези на алтернативните платформи, говореха открито, че планират да направят точно това.

Някои дори обсъдиха и какви оръжия трябва да носят. Заедно с други десни екстремистки групировки и милиции, малко по-късно те станаха напълно сериозни – и се преместиха от пренебрегваната паралелна интернет вселена на голямата световна сцена.

Това, че полицията във Вашингтон сега твърди, че "не е имала информация за нападение над Капитолия", изглежда абсурдно, защото само един поглед към мрежите щеше да е достатъчен, за да разбере какво се задава. Изглежда, че органите за сигурност подценяват и все още не разбират значението на радикалната, но всеобхватна сцена на десните онлайн мрежи.

Тези платформи работят по подобен начин на Facebook или Twitter, но езикът е по-стряскащ, често крайнодесен и екстремистки, човеконенавистен и антисемитски. Броят на потребителите е значително по-малък от този на големите технологични компании, но и тук вече броят на гледанията е в милиони.

Идентификационен знак за инициирания

Откакто Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ през 2016 г., имаше много дискусии относно влиянието на Facebook, YouTube и Twitter върху демокрацията. Подхранват ли големите социални мрежи радикализацията на отделни групи и граждани? Осигуряват ли особено широко разпространение на екстремистките позиции и тяхното извеждане в центъра на вниманието на обществото?

Четири години по-късно големите социални медии все още са критикувани за разхлабения контрол и намеса срещу агитация и призиви за насилие, но ситуацията се промени. Популистите и екстремистите вече не се нуждаят от големите технологични компании, за да може призивите за насилие, дезинформацията и опасните конспиративни митове да достигнат до милионна аудитория. Появява се сцена, която очевидно се разраства и която пренася все повече и повече омразата от интернет на улицата.

Тя излезе на показ и там. Мнозина в сряда показаха откъде идват: когато Капитолият бе щурмуван, различни символи на тази мрежова сцена многократно се виждаха на централно място. Някои от нападателите носят тениски или веят знамена, като това на Кекистан - символ от дясната екстремистка форумна субкултура, базирана на нацисткото знаме със свастика. "Аноните", които комуникират анонимно във форумите си, показаха лицата си във Вашингтон и пренесоха своите "мемове" от мрежата до святото място на американската демокрация. Така че щурмът в Капитолия също беше и щурм на онлайн троловете.

Знаците им са все емблеми само на инициираните; както и преди е малко вероятно широката общественост да свърже кой знае колко много с тези символи. Но откакто мощните образи от Вашингтон тръгнаха по света, символите също стават все по-видими. А троловете от интернет нишите могат да му се представят и да празнуват, защото те винаги са искали точно това: да бъдат сила, с която трябва да се съобразяваме.

Но от кого се състои тази мощ и сила? Какво се случва в мрежите и форумите, в които онлайн е подготвена почвата за атака срещу демокрацията? Как се реагира в мрежовата ниша на събитията от 6 януари - и къде всъщност се намира тази ниша?

The Donald: Фен клубът на Тръмп

„TheDonald“ съществува като подфорум на платформата за социални медии Reddit от 2015 г. Форумът започна като своеобразно движение за обединение на мрежи на особено войнстващи поддръжници на Тръмп, с цел да подкрепи президентската му кампания с лозунги и мемове. Веднъж отстраненият мениджър на онлайн кампанията на Тръмп Брад Парскале каза, че редовно следи този подфорум. А самият Доналд Тръмп многократно взимаше картини и изявления, които тръгваха от форума и коитот изразяваха презрение към неговите критици.

През 2016 г., годината на изборите в САЩ, сайтът спечели повече от 100 000 последователи. Речта на омразата, расистките човеконенавистни и ислямофобски лозунги бяха често срещани сред много активните потребители на форума. Опасни теории на конспирацията като "Pizzagate" също бяха споделени между Доналдистите и бяха изстреляни в онлайн вселената.

Според мита за "Pizzagate", който не се основава на конкретни факти, политици от демократическата партия прикриват или дори управляват педофилска мрежа в пицария във Вашингтон. Привърженик на теорията на конспирацията дори атакува пицарията с оръжие в началото на декември 2016 г., няколко седмици след изборите в САЩ.

Първоначално Reddit наложи някои ограничения през последните години, след което изцяло забрани форума през юни 2020 г., но модераторите отдавна бяха създали собствен уебсайт. Както изглежда това минимално навреди на сайта, който вече е централно закотвен в дясната онлайн субкултура. Само през декември 2020 г. сайтът е имал над десет милиона посещения, според службите за анализ.

Поддръжниците на TheDonald остават верни на президента и до днес. Те приемат и признават поражението му на изборите също толковав, колкото и той самият. „Ела и бъди див“, е девизът им от седмици в призива за готвените протести „Спри кражбата“ във Вашингтон.

Всеки, който е следил сайта през първите няколко дни на януари, можеше да наблюдава подготовката за задаващото се - голяма част от нея се провеждаше открито и беше видима за всички. Дни преди това имаше конкретни заповеди и картини за щурм на Капитолия.

В деня след нападението над Капитолия в TheDonald нещата се промениха. Очевидно ролята на платформата беше твърде опасна за уеб хоста на сайта - той даде на създателите 21 часа да изтрият всички призиви за насилие.

Модераторите съобщиха това на потребителите и незабавно бяха нападнати, че са „компрометирани“. Може скоро да се наложи TheDonald да премине към друга ниша в мрежата.

Но мнозина все още не искат да отстъпят, даже напротив. Те виждат себе си в лицето на застреляната в Капитолия „патриотка“ - един мъченик, и продължават да призовават към битка: "Първият изстрел в новата революция е изстрелян от държавен служител", пише потребител под псевдонима "Джо Тръмп". "Живей свободно или умри." !!!!! ... започва сега !!!! «.

8kun: Централата на QAnon

Ако TheDonald е онлайн форумът на войнствените и дългогодишни привърженици на Тръмп, то QAnon е неговият млад брат, който агитира още по-объркано и още по-екстремистки. Всеки, който вярва в мита за конспирация на QAnon, е убеден, че таен елит управлява света.

В този мироглед политиците и демократичните институции са най-малко корумпирани, в най-лошия случай педофили и убийци на деца. Само Тръмп е смятан за спасител.

Ключов за QAnon е потребител, който публикува анонимно от 2017 г. и се нарича Q. Но съобщенията на Q отдавна са започнали свой собствен живот и работят като практическо упътване за теория на конспирацията. Централният уебсайт, където някои от най-верните последователи на QAnon се събират за анонимен чат, се нарича 8kun.

Снимките от щурма на Капитолия са коментирани ентусиазирано в 8kun: „Q искаше да щурмуваме Капитолия и го направихме. Ако Тръмп не остане на поста си, тогава повече хора ще трябва да умрат“.

В продължение на седмици поддръжниците на QAnon бяха избрали 6-ти януари като ден на надежда, в който Тръмп ще попречи на Джо Байдън да встъпи в длъжност и да осигури властта си.

Наблюдателите отдавна предупреждават, че QAnon е заплаха за националната сигурност. Колко реална е тази опасност, може да се види и от подкрепата, оказана от поддръжниците на Q при щурма на Капитолия.

Защото на фронтовата линия бяха някои от теоретиците на конспирацията. Могат да се видят видеоклипове как мъж с типичния за движението лозунг „Доверете се на плана“ тормози чернокож полицай и води група натрапници все по-навътре в сградата.

8kun се управлява от Филипините от Джим Уоткинс. Според аналитиците сайтът се разглежда повече от два милиона пъти месечно.

В деня след атаката над Капитолия обаче в 8kun могат да се чуят и други тонове - в допълнение към обичайната реч на омразата. Все по-голям принос имат привържениците на QAnon, които са недоволни и се отказват да вярват в Q, тъй като Тръмп все пак не успя да остане на поста.

Parler: Анти-Facebook

Когато големите платформи трескаво се опитваха да блокират акаунти по време на щурма на Капитолия, изглежда никой не изтрива или блокира нищо в Parler. Parler е вид алтернативен Twitter, самопровъзгласила се „Социална мрежа за свободна реч“.

Всички, чийто обхват е ограничен от големите технологични платформи, може да се приютят тук. Официалните акаунти на десните „Горди момчета“, блокирани във Facebook от месеци, пишат в Parler заедно с консервативни политици като Тед Круз и десни коментатори като Тъкър Карлсън.

Parler е основана през 2018 г. от Джон Матце. Един от първите инвеститори беше поддръжникът на Тръмп Ребека Мърсър, дъщеря на инвеститора в хедж фондове Робърт Мърсър. Популярността на платформата се движеше вълнообразно през 2020 г.: когато Twitter затегна своите потребителски правила преди изборите в САЩ, все по-често се казваше - тогава просто ще отидем в Parler.

На 10 ноември, след изборите в САЩ, шефът на компанията Джон Матце написа в публикация в блог, която оттогава е изтрита, че през последните 5 дни са добавени над 4,5 милиона нови потребители. Трудно е да се провери тази цифра, но в деня на публикуване на публикацията Parler се превърна в най-изтегляното безплатно приложение в Google Play Store.

Почти всичко може да бъде публикувано на Parler. Съдържанието не се проверява активно и не се модерира, каза шефът на компанията Матце в четвъртък в интервю за "Ню Йорк Таймс".

Всеки, който е хвърлял поглед в мрежата преди 6 януари, можеше да види, че тук се подготвя атаката на Капитолия, наред с други неща. От платформата потребителите призоваха да се приготвят оръжията и да се заловят противниците. „Намерете предателите и донесете въже“, бе един от призивите.

Други потребители питаха за генератори за електричество или организираха парични гаранции за евентуални арести.

Веднага след като първите барикади бяха пометени в сряда, в Parler можеше да се види всичко на живо - очевидно без модератор.

Излъчват се видеоклипове в реално време, които очевидно нарушават насоките на други, по-големи платформи - например 35-годишната Ашли Бабит, застреляна от силите за сигурност.

Лин Ууд, про-Тръмп адвокат, който бе последван от 1,15 милиона души в Twitter на 5 януари, преди акаунтът му да бъде забранен тази вечер, просто продължи да пише в Parler. Тук го следват 836 000 души. Около полунощ той публикува: „Пригответе оръжията си. Пенс е първият."

През нощта и на следващия ден отново и отново се съобщаваше, че Тръмп вече е в Parler и най-накрая отново може да говори с привържениците си след като Facebook и Twitter временно бяха блокирали акаунтите му в четвъртък вечерта.

Gab.com: Алтернативата на Twitter

Gab.com също очаква Доналд Тръмп да се премести там. Има готов акаунт с почти 450 000 последователи. Досега обаче той е копирал само туитовете от официалния акаунт на Тръмп в Twitter, "нецензурирани". В публикация в блог, озаглавена „Президентът Тръмп в Gab”, Андрю Торба, основателят на платформата, пише, че е „в процес на връзка с екипа на президента Тръмп“, за да му улесни преместването. Трудно е да се каже дали това е вярно или е просто несръчен опит за PR за алтернативна мрежа, която досега е създала само ниша.

Gab.com се нарича „Социалната мрежа за свободна реч“ и изглежда като копие в Twitter в зелено. Подобно на Parler, тя бързо си създаде име като сигурно убежище за десните, за последователи на теорията на конспирацията и на антисемитите. Преди да убие единадесет души пред синагога през 2018 г., атентаторът в Питсбърг публикува необезпокоявано антисемитски съобщения с омраза в продължение на седмици. Тогава PayPal спря да работи с платформата.

Apple и Google вече бяха забранили приложението от своите магазини за приложения предишната година. Главният изпълнителен директор Торба определи 6 януари като "славен ден" пред своите 721 000 последователи.

И докато политикът Тед Круз все още говори с почти пет милиона последователи в Parler, Габ се определя като противник на установения ред през цялото време. В петък главният изпълнителен директор Торба сподели публикация: "Ако премахнат приложението Parler (и те ще го направят), тогава масовият приток към Gab ще бъде безумен."

Превод и редакция: DarikNews