Руската ЦИК регистрира кандидатурите за изборите на Жириновски и Зюганов
Руската ЦИК регистрира кандидатурите за изборите на Жириновски и Зюганов / netinfo
Руската Централна избирателна комисия (ЦИК) регистрира днес първите две официални кандидатури за президентските избори на 2 март - на Владимир Жириновски и на Генадий Зюганов, предаде ИТАР-ТАСС. Жириновски бе номиниран на конгрес на неговата Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР), проведен на 13 декември. Тъй като националистическата формация е представена в Държавната дума, за регистрирането на кандидатурата му не бе необходимо да бъдат събрани 2 милиона подписа.

Жириновски изрази увереност днес, че президентските избори ще бъдат произведени в пълно съответствие със закона. У нас има достатъчно демократични стандарти и не бива да взимаме пример от Запада, подчерта той. Зюганов бе номиниран на конгрес на неговата Комунистическа партия на Руската федерация (КПРФ) на 15 декември. Подобно на тази на Жириновски, кандидатурата му не се нуждаеше от 2 милиона подписа, тъй като комунистите също са представени в долната камара на парламента. КПРФ е заинтересована страната да не се къпе в кал и лъжи, отбеляза Зюганов. Той обеща да участва честно в една открита борба.

Включването на Жириновски и Зюганов в кандидат-президентската надпревара бе ясно отдавна, отбелязва ИТАР-ТАСС. Най-големият успех на комунистическия лидер бе достигането му до балотаж срещу Борис Елцин през 1996 г., на който той загуби с 40,33 на сто от гласовете. Партията на Жириновски спечели парламентарните избори през 1993 г. с 22,92 процента - резултат, който тя обаче никога не успя да повтори. ЦИК ще разгледа въпроса за официалното регистриране на кандидатурата на номинирания от прокремълската партия "Единна Русия" Дмитрий Медведев след като той представи необходимите документи, включително финансов отчет. /БТА/