Руска флотилия хвърли котва  в сирийска военноморска база
Руска флотилия хвърли котва в сирийска военноморска база / снимка: Reuters

Като знак на здравите връзки между Русия и Сирия, руска флотилия хвърли котва в сирийската военноморска база в Тартус, предаде Франс прес, цитирайки държавната агенция Сана.

"Корабите пристигнаха в Сирия. Посещението им цели да сближи двете страни и да укрепи приятелските връзки" между Русия и Сирия, заяви руският офицер Владимир Якушин. "Капитаните на корабите от руската флотилия в Тартус изразиха солидарността си със сирийския народ" и подчертаха приятелството между Москва и Дамаск, добавя Сана.

Близкият до сирийските власти вестник "Уатан" съобщи във вторник, че руска флотилия начело със самолетоносача "Адмирал Кузнецов" ще отседне за шест дни в Тартус. Според вестника във флотилията влизат бойни кораби, подводници, бойни самолети, хеликоптери и противовъздушни ракетни системи.

Сирийският министър на отбраната генерал Дауд Раджха посети в неделя руската военна флотилия - единствената, с която Москва разполага в Средиземно море, предаде Франс прес, като се позова на официалната агенция САНА. Министърът произнесе слово, за да приветства "достойната за уважение и солидна позиция на Русия, която застана рамо до рамо със Сирия, заплашвана от заговор". Той изтъкна "историческите сирийско-руски връзки, основани на взаимно сътрудничество и уважение, и ролята им за укрепване на мира и сигурността в света". Генерал Раджха бе приет на борда на руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов", където бе информиран за естеството на мисията му и оръжията на кораба.

Посещението на руските кораби в Тартус сочи, че Русия е заинтересована "Сирия да се завърне към мирния живот, като бъдат осъществени копненията на сирийския народ за демокрация и по-добър живот", цитира САНА посланика на Москва в Дамаск.

Русия се прояви като верен съюзник на Сирия от началото на бунта срещу президента Башар Асад в средата на март м. г., отбелязва БТА. Москва редовно отхвърля всякаква намеса в сирийската криза, а през октомври наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която предвиждаше ембарго над оръжейните доставки за Дамаск. Русия е основен доставчик на оръжие на Сирия още от съветско време, отбелязва АФП.

Турция призова сирийската опозиция да продължи съпротивата си срещу режима на сирийския президент Башар ал Асад чрез "мирни средства", съобщи говорител на министерството на външните работи, цитиран от АФП. "Сирийската опозиция иска демокрация и на среща вчера ние им казахме, че това трябва да се постигне с мирни средства," каза пред АФП говорителят, визирайки разговорите на министъра на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу в Истанбул със Сирийския национален съвет, основното опозиционно движение в Сирия.

Сирийските сили за сигурност, обискиращи домове, и снайперисти, дебнещи по покривите са убили най-малко 10 цивилни в неделя, сред които един тийнейджър. Повечето са били убити в централния град Хомс, предаде Асошиейтед прес.

При тежки сблъсъци в южна Сирия между правителствени части и дезертьори от армията са били убити 11 войници. Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщи, че при тези боеве в южната провинция Дераа има и 20 ранени войници.

В Хомс са били убити седем цивилни, сред които 15-годишно момче. В предградието на Дамаск Забадани са убити двама души при обиски, последвали сблъсъци с дезертьори, а в източната провинция Дейр аз Зур 19-годишен младеж е убит при операции за преследване на активисти.