Жителите на Волчанск се евакуират с лични автомобили
Русия е започнала сухопътна офанзива в района на Харков, съобщи украинското министерство на отбраната. Нападението отваря нов фронт във войната, посочва Ройтерс. Киев изпраща подкрепления към граничния град Вовчанск, където се водят сражения. Украинските сили са подготвени за нова руска сухопътна офанзива на границата с Харковска област, заяви президентът Володимир Зеленски.

"Русия започна нова вълна настъпателни действия в тази посока. Украйна ги посрещна с войски, бригади и артилерия. Важно е да се разбере, че те могат да увеличат и да изпратят повече сили там. Това е факт. Но нашите военни и военни командири го знаеха и прецениха силите си, посрещайки врага с артилерийски огън. Тежки артилерийски боеве е имало около 7-8 ч. сутринта, доколкото ми е известно. Посрещнахме ги с артилерийски огън и вярвам, че успяхме да ги спрем още сутринта", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители.

Президентът на Володимир Зеленски увери, че украинското командване е знаело за настъплението:

"Русия поде нова вълна от настъпления по това направление. Посрещнахме ги с нашите пехотни бригади и артилерията.Важно е да се отбележи, че те могат да увеличат силити си в този район. Това е възможно. Но нашето войсково команзване знаше за това и разпредели силите си така, че да спре врага с огън. Сега по цялото това направление се водят жестоки боеве".

Целта е да завземат поне 10 километра, за да бъде създадена буферна зона.

Жителите на Волчанск, който е разположен близо до границата с Русия, се евакуират с лични автомобили, а местната администрация съдейства на онези, които не разполагат със собствен транспорт.

Смята се, че в града, който е имал население над 15 хиляди души, сега са останали около 3 хиляди. 

По-рано стана ясно, че руски диверсионни групи са се опитали да проникнат през границата в Харковска област. Управителят Олег Синегубов написа в Телеграм, че украинските сили са успели да ги отблъснат и да задържат позициите си.

При руски атаки тази нощ украинската отбрана е успяла да унижощи всичките 10 дрона. В Харков са пострадали двама души и са нанесени щети по жилищни сгради.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНТ, БНР