/ / Thinkstock/Getty Images
Русия приветства призива на американския президент Доналд Тръмп към Русия, САЩ и Китай да се откажат напълно от ядрените оръжия. Това заяви на брифинг руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.
 
"Като се има предвид нарастващата роля на ядрените оръжия в американските доктринални документи и постепенното им превръщане в едно от средствата, които може да бъдат използвани на бойното поле, подобни изявления са добре дошли", каза Рябков.

Тръмп се изказа в полза на ядреното разоръжаване на САЩ, Русия и Китай
 
Според него това е възможно в рамките на едно всеобщо и пълно разоръжаване.
 

"Руската позиция беше многократно заявявана - за да се постигнат по-нататъшни стъпки в областта на ядреното разоръжаване, трябва да осигурим формирането на цял набор от предпоставки. Трябва да се вземат предвид много фактори, които пряко засягат стратегическата стабилност - от появата на системи за противоракетна отбрана и възможното появяване на оръжие в космоса до големи промени в областта на конвенционалните оръжия, появата на кибернетични оръжия и много други", каза Рябков.

Папата обвини Европа и САЩ, че продават оръжия и са отговорни за жертвите на военни конфликти
 
Той също така подчерта, че Русия е готова да изложи в детайли позицията си пред представители на САЩ и други страни, включително "ядрената петорка".
 
Рябков направи тези коментари само няколко месеца след като САЩ се оттеглиха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, а Русия ги последва.

САЩ искат да отделят 14 млрд. долара за ядрено оръжие
 
Всяка от двете страни обвинява другата, че е нарушила това споразумение, крайъгълен камък на сигурността след Студената война.

Следващите супер оръжия на американската армия (ВИДЕО)
БТА