/ iStock/Getty Images
Русия ще покани представители на талибаните на международни разговори за Афганистан на 20 октомвир, на които планира да бъде домакин, заяви днес Замир Кабулов, специален пратеник за Афганистан на руския президент Владимир Путин.

Кабулов не даде допълнителни детайли за планираните разговори.

Москва бе домакин през март на международна конференция за Афганистан, на която Русия, САЩ, Китай и Пакистан направиха общо изявление, призоваващо враждуващите тогава страни да постигнат мирно споразумение и да прекратят насилието.

Русия е обезпокоена от възможността за разпространение на афганистанската криза в региона на Централна Азия и от възможното проникване на ислямистки бойци на територията на бившите съветски републики в Централна Азия, които Москва разглежда като южна отбранителна буферна зона.

След победата на талибаните в афганистанския конфликт Москва проведе военни учения в Таджикистан и подсили оборудването на военната си база в страната.

Президентът Путин проведе телефонен разговор с таджикистанския президент Емомали Рахмон, в който двамата са дискутирали ситуацията в сферата на сигурността с оглед на най-скорошните събития в Афганистан, съобщи канцеларията на таджикистанския президент.
БТА