Ашраф Гани
Ашраф Гани / БГНЕС
Президентът на Афганистан Ашраф Гани подписа днес указ за освобождаването на последната група талибански затворници, с което бе изпълнено условието на бунтовниците за започване на вътрешноафганистански мирни преговори. Това предаде Ройтерс, като се позова на източник от президентския дворец в Кабул, и ТАСС, която цитира афганистанската телевизия РТА.

Вчера събранието на афганистанските старейшини "Лоя джирга" препоръча на президента да бъдат пуснати на свобода и "твърдолинейните" затворници, за да може да започнат преговорите в столиците на Катар - Доха. Талибаните са обещали, че когато всички техни затворници бъдат освободени, преговорите ще започнат съгласно споразумението им със САЩ от февруари. Това споразумение предвижда размяна на пленници и затворници и изтегляне на американските войски от Афганистан.

"Готови сме да седнем за преговори тази седмица, след като видим нашите затворници освободени. Ние сме готови", каза говорителят на талибаните Сухайл Шахин. Според източник от правителството в Кабул първоначалният план е да се пътува до Доха в сряда и преговорите да започнат в неделя.

Гани и правителството му се колебаеха дали да пуснат на свобода последните 400 от общо 5000 талибани, пребиваващи в афганистански затвори. В последната група има хора, отговорни за най-кръвопролитните нападения, вкл. атаката с кола бомба срещу германското посолство в Кабул през 2017 г., при която загинаха над 150 души. Това бе най-смъртоносното нападение в 19-годишния конфликт в Афганистан.
БТА