/ БГНЕС
Президентът ще разговаря с наши сънародници в Берн
Президентът ще разговаря с наши сънародници в Берн
100750
Президентът ще разговаря с наши сънародници в Берн
  • Президентът ще разговаря с наши сънародници в Берн
Възможностите за насърчаване на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Конфедерация Швейцария, партньорството на двете държави в сферата на образованието и науката, сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността ще бъдат сред темите, които българският държавен глава Румен Радев ще обсъди в рамките на започващото днес двудневно официално посещение в Конфедерация Швейцария по покана на федералния президент Ули Маурер.
 
Българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония от швейцарския си колега Ули Маурер във военно-въздушна база „Мейринген“. Двамата президенти ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Швейцария.
 
Във военно-въздушна база „Мейринген“ Румен Радев и Ули Маурер ще наблюдават учение „Alpha Scramble“ - бърза реакция за излитане със самолети FA18, в случай на сигнал за нарушаване на въздушното пространство на страната. 
 
В сградата на българското посолство в Берн, президентът Румен Радев ще разговаря с наши сънародници, които живеят и работят в Швейцария. Тенденцията от последните четири години показва двойно увеличение на българите, които се установяват дългосрочно в Швейцария.
 
По данни на посолството ни към края на 2018 г. българските граждани пребиваващи в страната са около 12 000 души, като тази статистика не включва придобилите швейцарско гражданство българи, чиито брой също е осезаем. Българската общност е съсредоточена основно в кантоните Цюрих, Женева, Берн, Во, Тичино, Ааргау, Базел, Фрибург и Сент Гален. В пет от градовете функционират български училища. 
 
По време на официалната си визита в Конфедерация Швейцария българският държавен глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.