Росен Плевнелиев пристигна на изненадващо посещение в Афганистан
Росен Плевнелиев пристигна на изненадващо посещение в Афганистан / снимка: president.bg/

България може да строи болница в столицата на Афганистан Кабул, а афганистанската страна има готовност да предостави мястото за нея. Това стана ясно по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с президента на Ислямска република Афганистан Хамид Карзай. Държавният глава е на работно посещение в азиатската държава. Двамата обсъдиха възможностите за реализиране на двустранни бизнес инициативи, като строителството на болницата е една от идеите в тази посока.

Президентът Росен Плевнелиев посочи повишения интерес в последните месеци от страна на български фирми за развитие на бизнес контактите и търговско-икономическите отношения с Афганистан и изрази готовност да съдейства за насърчаване на българските компании да работят по-активно с азиатската държава.

Президентите на България и Афганистан обсъдиха и приноса на българския контингент в Кабул и Кандахар за укрепването на сигурността в страната.

Темата с обучението на млади афганистански дипломати и студенти също бе засегната в време на разговорите. Афганистанската страна прояви интерес към обучение на техни студенти в областта на медицината, архитектурата и всички инженерни области.

От своя страна държавният глава пое ангажимента президентската институция да съдейства за реализирането и развиването на тази идея. Президентът на Ислямска република Афганистан Хамид Карзай прие и поканата на президента Росен Плевнелиев да посети България в скоро време.

Ролята на НАТО и българския контингент в Афганистан беше основна тема по време на срещата на държавният глава с парламентарна делегация, водена от председателя на Долната камара на парламента на Ислямска република Афганистан Абдул Рауф Ибрахими. Росен Плевнелиев потвърди дългосрочния ангажимент към Афганистан в съответствие с приетата Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на България в ISAF (Международни сили за подпомагане на сигурността).

От афганистанска страна беше изразена благодарност за дейността на българския контингент. Същевременно представителите на парламента изразиха безпокойството си за съдбата на страната след 2014 г. В тази връзка разчитат НАТО да продължи да помага на Афганистан и след тази дата, за което разчитат и на подкрепата на България, за да не се провалят демократичните процеси и да се запази сигурността в района.

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че България добре разбира през какъв етап преминава Афганистан и изрази готовност страната ни да помогне с опита си, натрупан в процеса на прехода. Афганистанската парламентарна делегация посочи добрите си контакти с българския парламент и изрази надежда те да продължат и на ниво групи за приятелство между двете държави.

По време на срещата бе обсъдено и сътрудничеството в областта на нелегалния трафик на наркотици и емигранти, както и състоянието на двустранната договорно-правна база.

Президентът Плевнелиев ще посети и българския контингент в Афгнистан. Държавният глава е придружаван от министъра на отбраната Аню Ангелов.