Иран САЩ
Иран САЩ / iStock/Getty Images
Висш командир на Революционната гвардия на Иран предупреди, че скоро ще последва "по-сурово отмъщение" от иранските ракетни атаки срещу американски военни цели в Ирак, извършени в отговор на убийството от САЩ миналата седмица на ирански генерал. Иранската агенция Тасним цитира изявление на Абдола Араги, направено след вчерашната реч на Доналд Тръмп, в която американският президент каза, че Иран изглежда "отстъпва" след ракетните удари, които не причиниха жертви сред американските войски в Ирак, предаде Ройтерс.

Задава ли се „голяма война“ в Близкия изток?

В друго съобщение Тасним е цитиран заместник-командващия на гвардейците Али Фадави, според когото иранските ракетни атаки срещу американски цели са били демонстрация на иранската военна мощ.

Хаменей: Ударихме шамар на американците, но военен удар не е достатъчен

По-рано днес посланикът на Иран в ООН Маджид Тахт Раванчи отхвърли като безсмислен призива за сътрудничество, отправен към Иран от президента Тръмп, като се имат предвид поредните американски санкции, наложени на Техеран. Постоянният представител на Иран заяви, че с убийството на иранския генерал на 3 януари Вашингтон е предприел нова ескалация на враждебността спрямо Иран, предаде иранската агенция ИРНА.
 


Изказването на Раванчи е първата официална реакция на Иран на снощното обръщение на президента Тръмп след иранската ракетна атака срещу бази с американски военни в Ирак.
БТА