/ ThinkStock/Getty Images
"Удариме шамар на американците по лицето тази нощ с ракетна атака, но само военен удар не е достатъчен", каза днес иранският върховен лидер Аятолах Али Хаменей, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Той направи изявление към нацията броени часове след нападението срещу военни бази в Ирак, използвани от американските сили. Ракетната атака бе в отмъщение за убийството на най-високопоставения ирански военен, генерал Касем Сюлеймани, при американски въздушен удар в Багдад миналата седмица.

Аятолах Хаменей каза, че "порочното присъствие на САЩ в региона трябва да приключи", защото то носи "война, разделение и разрушение". Той обвини също Вашингтон, че се опитва да премахне ливанското шиитско движение "Хизбула", което е съюзник на Иран, за да окаже услуга на Израел.

Иран проучва 13 "сценария на отмъщение" на САЩ

Иранският върховен лидер отново изтъкна заслугите на убития Сюлеймани, когото нарече "велик, смел воин" и "наш скъп приятел".

Изявление след ракетния удар през изминалата нощ направи и иранският президент Хасан Рохани. Той каза, цитиран от агенция Фарс, че Вашингтон може "да е отрязал ръката" на генерал Сюлеймани, но в отговор ще бъде отрязан "кракът" на Америка в региона.
БТА