ООН
ООН / БГНЕС
Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае едностранно Ерусалим за столица на Израел не съответства на резолюциите на Съвета за сигурност, заявиха посланиците на Франция, Великобритания, Италия, Швеция и Германия в ООН, без да споменат ответни мерки, предаде Франс прес.

"Това решение не благоприятства перспективата за мир в района", посочиха дипломатите в тържествена декларация след спешно заседание на Съвета за сигурност, на което САЩ са оказаха в изолация. Посланиците призоваха всички страни и всички регионални фактори да работят заедно за запазване на спокойствието.

Ники Хейли: САЩ остават ангажирани в мирния процес в Близкия изток

"Не сме съгласни с решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел и да започнат подготовка за преместване на американското посолство от Тел Авив там", подчертаха дипломатите.

"Статутът на Ерусалим трябва да се определи чрез преговори между израелци и палестинци, в резултат на които да се постигне споразумение за окончателния статут. Ерусалим трябва да бъде столица на двете държави, Израел и Палестина. В отсъствието на споразумение не признаваме ничий суверенитет над Ерусалим", изтъкнаха те.

Сблъсъци между палестинци и израелски полицаи, има убит и десетки ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Съгласно международното право и резолюции 476, 478 и 2334 на Съвета за сигурност смятаме Източен Ерусалим за част от окупираните палестински територии, подчертаха петимата посланици.

Съединените щати не могат да бъдат посредник в израелско-палестинския мирен процес, заяви днес палестинският президент Махмуд Абас, цитиран от Ройтерс.

"Отхвърляме американското решение за Ерусалим. С тази своя позиция САЩ вече не са подходящи да бъдат попечител на мирния процес", отбеляза в изявление Абас без повече подробности.

 
БТА