/ БГНЕС
Европа се „топи“ в неистовите жеги обхванали континента през последната седмица, съобщава Си Ен Ен. За втори път това лято най-малко 12 страни на Стария континент отчитат рекордни температури.

Германия
БГНЕС

Метеоролозите твърдят, че Европа е на път да отбележи най-горещия юли в историята си, като статистиката за времето започва да се води от 1880 година.

Учени предупредиха, че в световен мащаб се очакват дори още по-високи температури заради глобалното затопляне и горещините в момента съвпадат с прогнозите, направени преди десет години.

Белгия, Германия, Холандия и Великобритания отчетоха рекордни температури през изминалата седмица.

Холандия
БГНЕС

В сряда в Белгия беше регистриран най-горещият ден в историята на страната – 39,9 градуса. В Холандия беше подобрен 75-годишен рекорд - 40 градуса в четвъртък. А живакът в термометрите продължава да се покачва.

Код червено в Париж заради жегите

В германския град Гайленкирхен температурата в сряда достигна 40,5 градуса. Във Великобритания беше отчетен най-горещият юлски ден в историята на Обединеното кралство, кат температурите подобриха отчетените стойности от 38,5 градуса през 2003 година.

Нова гореща вълна обхвана Западна Европа

И в четирите европейски държави остава в сила червен код – най-високото ниво за опасност от горещо време. През юни горещата вълна подобри рекордите в 8 държави в Европа, включително Франция, Чехия и Швейцария.

Белгия
БГНЕС

Във Франция живакът в термометрите скочи до 45,9 градуса. В страната е обявен червен код за опасност от горещини като в Париж се очакват температури от над 42 градуса.
БГНЕС