Спасителни хеликоптери откарват хората в безопасност
Бразилските спасителни служби потвърдиха днес, че са открили 11 тела след срутването на стена на хвостохранилището на мина за желязна руда в щата Минас Жераис, информира ДПА. Все още близо 300 души са в неизвестност, а 46 са открити живи.
 

"Много е вероятно да предстои единствено да откриваме тела", посочи губернаторът на щата Ромеу Зема пред телевизия "Глобо".
 
Сред хората в неизвестност са до 200 жители на селския район Брумадинхо, както и 100-150 миньори.
 
Кадри показаха река от кал, течаща през Брумадинхо, заливаща домове и пътища. Спасителни хеликоптери откарват хората в безопасност. Спасителните работи продължават и в тях участват над 200 души. Властите на щата обявиха тридневен траур. Заради срутването на стената са се излели 13 млн. куб.м тиня, според местно издание.
 
Президентът Жаир Болсонаро, който по-рано обещаваше да даде по-голяма свобода на компаниите и отхвърляше опасенията на екозащитници, днес отлетя с хеликоптер за района.
 

БГНЕС


"Ще направим всичко по силите си да помогнем на жертвите, да минимализираме щетите, да разследваме фактите, да осигурим правосъдие и предотвратим подобни трагедии за бразилците и околната среда в бъдеще", написа държавният глава в Twitter. Бразилската Национална агенция за минодобива днес нареди на Вале (Vale), компанията собственик на мината, да спре дейността й.
 

На компанията бе наложена глоба от 250 млн. реала (66 млн. долара) заради екологичните щети, причинени от инцидента. По-рано властите замразиха като превантивна мярка 1 млрд. реала (265 млн. долара) по сметките й, припомня ТАСС. Прокуратурата днес поиска да бъдат замразени 5 млрд. реала (1,3 млрд. долара) от сметките на Вале за покриване на щетите.
 
Израел съобщи, че е изпратил спасителни екипи в Бразилия, които да подкрепят в спасителните операции и да осигурят авиационна техника, информира АП. Мисията ще потегли до 24 часа, обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.
БТА