Рединг: Политиците сами създават обществените настроения срещу свободното движение в ЕС
Рединг: Политиците сами създават обществените настроения срещу свободното движение в ЕС / снимка: БГНЕС

Свободното движение в ЕС е основен стълб на единния пазар, подкрепен с подпис от Великобритания. Свободният пазар се състои от четири свободи - свободно движение на капитали, стоки, услуги и хора. Или се приемат всички, или нищо. Това заяви на пресконференция Вивиан Рединг, зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието, предаде БТА.

"Наистина бих се радвала, ако по всички тези въпроси слезем обратно на земята. Да погледнем данните и числата, да намерим начин да решим малките проблеми, за да пристъпим към големите, като внимаваме какви политически оценки даваме, на чиято основа политиците сами създават обществените настроения", коментира тя. Рединг отбеляза по повод социалния туризъм и намеренията на Лондон да ограничи възможностите за получаването на социални помощи от българи и румънци, че много британски бизнеси и граждани се възползват от правото на свободно движение - британските банки, телекомуникационни компании, които разкриват свои задгранични представителства, включително в България и Румъния. Има цели туристически селища в България, собственост на британски граждани, посочи еврокомисарят.

Тя добави, че Великобритания е на четвърто място сред държавите, чиито граждани най-често се преселват в друга държава от ЕС - 1.4 милиона души. Свободното движение на подлежи на преговори за страните от ЕС и за участниците в единния пазар, заяви Рединг.

Не разбирам политическата логика - Великобритания винаги е била голям защитник на разширяването, а когато то се случи, вече е недоволна. Разширяването може да бъде спряно, защото се нуждае от единодушна подкрепа. Ако Великобритания не иска разширяването да продължи, тя може да не гласува за него. Ще видим как ще се държи Великобритания при следващата вълна на разширяване на ЕС, допълни Рединг.

По повод директивата за свободно движение от 2004 г. има много спекулации - текстовете не предвиждат осигуряването на социални помощи за онези, които не работят, толкова е просто. Бих призовала всички тези правителства, които по политически или партийни причини вдигат шум, да прочетат директивата и тогава да сложат къщата си в ред. Много неща могат да се направят на национално равнище за предотвратяването на социалния туризъм, заяви еврокомисарят.

Тя цитира проучване на ЕК, което показва къде се насочват социалните придобивки - почти нищо не попада в ръцете на граждани на ЕС, основната част се разпределя към граждани на съответната държава, а в редки случаи, сред които Великобритания - известна част се дава на граждани на държави извън Общността. Директива на ЕС може да бъде променена само с предложение на Европейската комисия, поясни Рединг по повод изявления на британските власти, съдържащи намерение за промени в директивата. Според нас директивата позволява предприемането на мерки срещу злоупотребите със социалните фондове, заяви еврокомисарят.

"Няма никаква причина, нито единодушие в ЕК, директивата да бъде преразглеждана, тя е добра - съдържа права и задължения. Държавите от ЕС трябва да спазват задълженията си, включително по отношение на свободата на движение, като съобразят законите си. Злоупотребите могат да бъдат сведени до нула на основата на съществуващата директива за свободното движение", коментира Вивиан Рединг.