Българи, които живеят в германския град Мюнстер, разказаха пред NOVA за разследването на атаката с ван срещу ресторант вчера и ситуацията в града след това. Ван се вряза в масите на известно заведение в центъра на града в събота следобед. Трима души загинаха, сред които и шофьорът, който се застреля. Над 20 души са ранени, като състоянието на шестима от тях е тежко. Няма данни за пострадали българи.

7 април: Ван се вряза в тълпа хора в Мюнстер, има загинали

Полицията работи по няколко версии, инцидентът се разглежда като умишлено нападение, но се изключва версията за терористичен акт. Вчера министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия потвърди, че шофьорът на вана е германец, а медии отбелязаха, че той е с психични отклонения и преди време е правил опит за самоубийство.

След като ванът се вряза в заведението на открито, центърът на Мюнстер беше отцепен заради мащабна полицейска акция.

Българката Пенка Влъчкова, която живее в Мюнстер, разказа, че със семейството си обмисляли да седнат в заведението, където нападателят се врязал с вана си малко по-късно.

Мюнстер
БГНЕС

СНИМКИ: МЮНСТЕР СЛЕД ИНЦИДЕНТА

„Нещо отвътре ми подсказваше, че трябва да продължим напред”, каза тя. „200 метра повървяхме и чухме суматоха. Разхвърчаха се линейки, пожарна, полиция. Започнаха да отцепват района. Имаше много тежковъоръжени полицаи. Над нас летяха два хеликоптера, единият, от които застана на място и остана така повече от час и половина, снимайки ежесекундно мястото на престъплението”, разказва Пенка. „Буквално няколко минути преди това видяхме хората – весели, радостни, със семействата си”, допълва тя.

Външно няма данни за пострадали българи при инцидента в Мюнстер

Българката каза, че вчера улиците на града са били затворени и е имало много строг полицейски контрол. Според нея до 2 през нощта е имало хора в централните части на града, които не са били допускани до домовете си.

Мюнстер
БГНЕС

Иво Кънчев, който живее в Мюнстер от 2001-ва година, каза, че според германските медии като „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” извършителят не е бил родом от града, но дълго живеел в него.

„Жертвите са идентифицирани – мъж и жена, които най-вероятно са били гости на града”, заяви Кънчев. Той добави, че полицията работи по всички версии. В първия час след инцидента се е работело по версията, че може да става въпрос за терористичен акт, а в града са били извършвани арести и проверки.


Германски медии с версия кой е шофьорът на вана убиец в Мюнстер

„Тази вечер се очаква министър-президентът на областта, заедно с федералния министър на вътрешните работи да пристигнат в Мюнстер”, каза той.

Мюнстер
БГНЕС

Анализаторът на процесите в Германия Мария Стоянова заяви, че подобен инцидент с психично болен не се случва за пръв път в страната. „За съжаление това не е първият подобен инцидент и не за пръв път лице, което желае или е в състояние на амок и иска да направи самоубийство, се насочва към група от хора. Това се случи преди години по време на едно от световните първенства по футбол”, отбеляза анализаторът. Тогава за щастие не е имало жертви. „Случаят прилича на този със зловещата разлика, че има двама загинали и 20 ранени”, каза тя.

„Нормално е, тъй като в последните няколко години сме свидетели на опити от терористи, да се опитват да използват товарни автомобили като оръжие”, каза тя и добави, че поради това е обясним фактът, че първоначалната реакция на вчерашния инцидент е, че това може да е атентат.  „Сега по-скоро от тази сутрин се прокрадват версии, свързани с участието на самоубилия се извършител в дясно екстремистката сцена”, заяви тя. „Другият вариант е свързан със самоубиец”, каза Стоянова, подчертавайки, че може да става въпрос за т.нар. „разширено самоубийство".

Мюнстер
БГНЕС

nova.bg