Фалшив covid сертификат
Фалшив covid сертификат / / iStock/Getty Images
Испанската полиция съобщи днес, че е задържала 7 заподозрени членове на международна престъпна група, която изготвяла и продавала фалшиви паспорти за ваксинация срещу коронавирус, както и удостоверения за отрицателни резултати от тестове, предаде Ройтерс.

Испанският клон на организираната престъпна група, която е рекламирала услугите си в антиваксърски групи в различни чат приложения, е добавил с измама към националния ваксинационен регистър най-малко 1600 души с помощта на здравни служители.

NOVA разкри как е действала схемата с фалшивите сертификати в Пампорово


Миналата година страните от Европейския съюз се договориха да създадат стандартизиран COVID сертификат с Кю Ар код, така че хората, които са ваксинирани или имат отрицателен резултат от тест, да могат да пътуват и да посещават събития. Това породи и търсене на фалшиви паспорти.

Полицията е арестувала 6 души в Мадрид и 1 в Барселона, но не съобщи допълнителна информация за тях.

Те ще бъдат обвинени в подправяне на документи и престъпления срещу общественото здраве. Полицията съобщи, че продължава да води разследване за предполагаема кражба на пароли на регистъра на ваксинираните. Разследват се и добавените в регистъра 1600 души.

Групата разделяла клиентите си на 2 групи, в зависимост от доходите им, и взимала съответно по 200 или 1000 евро за фалшив сертификат за ваксинация, който трябвало да бъде изпратен до 2 дни след плащането. Цената на фалшив ПСР тест била 50 евро.

Лидерите на престъпната група са действали от Франция, където, за разлика от по-голямата част от Испания, ваксинационният паспорт е задължителен за посещението на обществени места като ресторанти или киносалони.

Испанската полиция е предала цялата информация от разследването на френските власти.
БТА