Екип на NOVA направи разследване по сигнал за това, че масово персоналът в Пампорово работи с фалшиви сертификати. Потърсени бяха отговори на въпросите каква е цената и кой ги издава?

По случая с арестите във връзка с фалшивите сертификати работи Областната дирекция на МВР –Смолян и Окръжна прокуратура. 

Те получават сигнал, че в Пампорово масово се издават фалшиви сертификати на персонала и не само. Връзката е Атанас Марчев, на 48 години от Хасково. Представя се за лекар и парамедик от лаборатория. С него се срещат наши подставени лица. Обясняват, че търсят работа в курорта, но нямат задължителният сертификат за COVID-19. Плащат 600 лева за два сертификата.

На подставеното ни лице взимат кръв, но после се оказва, че процедурата е проформа. Денят е събота, а резултатът трябва да е готов след два дни. За изненада идва експресно - само след час. От екипа на NOVA взимат сертификатите и правят проверка като сканираме кода. Сертификатите са качени в сайта his.bg.

В 10.00 часа на следващия ден, след уговорена среща за направа на нови сертификати, последва арест на Атанас Марчев от полицаите в Смолян и Чепеларе. Заподозреният беше заловен с белязани пари. Собственикът на лабораторията вече беше разпитан от полицията в Пампорово. Той заяви, че не е знаел, че негов служител прави фалшиви сертификати. 

Повече подробности гледайте във видеото. 
NOVA