Регистрирани са 831 вторични труса
Турция е изправена пред сериозно изпитание. Увеличава се броят на жертвите след опустошителното земетресение, което удари в Егейско море, предава NOVA.

Надежда за живот: В търсене на оцелели след страшния трус в Турция (ВИДЕО)

По последни данни, загиналите са вече 51 души.
Трети ден продължава мащабната спасителна акция в Измир. Общо над 800 вторични труса разлюляха страната, 26 сгради са пострадали тежко и трябва да бъдат съборени.

БГНЕС

Около 2 хиляди души са настанени в няколко палаткови лагери, които са издигнати на различни места в Измир. Някои от хората имат само дрехите на гърба си.

БГНЕС

Неправителствени организации са осигурили одеала и храна на пострадалите. 16-годишната Инчи Окан е спасена под руините на рухнал 8-етажен блок 17 часа след труса. Заедно с нея, под отломките е извадено живо и кучето й Фистик. “Много съм щастлива. За щастие баща ми не беше у дома.

БГНЕС

Той нямаше да може да се смести в пукнатината, където се криех. Щеше да си удари главата. Аз  съм слаба и малка, затова се спасих. Бяхме вкъщи заедно с кучето. И двамата сме добре”, разказва Инчи Окан.

БГНЕС

Тя беше посетена в болницата от турския министър на здравеопазването и спасителя й, който й е държал ръката, докато е траела операцията по изваждането й. „Обещавам да ти свиря на цигулка!”, заяви Инчи.

БГНЕС

БГНЕС

Инчи Окан е само една от многото оцелели от мощното земетресение в Турция. Млад мъж също беше изваден под отломките на къщата си 33 часа след труса. Само на 20 километра от епицентъра, едно малко градче се опитва да се справи с последиците.

Нови силни трусове и още жертви в Гърция и Турция (СНИМКИ/ВИДЕО)

Жителите на Сигачик казват, че около 30 лодки в пристанището са отнесени от цунамито на повече от 1 километър навътре в морето. „Изведнъж лодките край брега започнаха да подскачат и да издават силен шум. Беше като автомобилна катастрофа. Отидохме на брега и видяхме как водата ги дърпа от пристанището в морето и ги блъска една в друга”, разказва Демет Кара.

БГНЕС

В района на Измир вторичните трусове продължават. Най-силният беше регистриран днес сутринта с магнитуд 4.5 по Рихтер. Властите предупредиха гражданите да бъдат внимателни и да избягват повредени сгради.

БГНЕС

Късно снощи турският президент Реджеп Ердоган пристигна в Измир, за да се запознае на място със щетите от опустошителното земетресение. След като слезе от самолета, той отиде в най-тежко пострадалия от труса квартал на града "Байраклъ".

БГНЕС

Той беше придружен от двама от министрите си и вицепрезидента на управляващата партия. Ердоган разговаря със спасителните екипи и се срещна с граждани, чиито домове са се срутили. 
nova.bg