Спасителната акция продължава повече от 12 часа
27 души са загинали при мощното земетресение, което разтърси Турция и Гърция в петък. Ранените са повече от 800, предава NOVA.

Мощен вторичен трус в Западна Турция след смъртоносното земетресение

Трусът със сила 7 по Рихтер срути най-малко 20 сгради в Измир и нанесе щети на гръцкия остров Самос. Спасителни екипи са измъкнали близо 100 души от развалините. 

БГНЕС

Рано тази сутрин в Измир кацнаха 8 самолета на турските военновъздушни сили, за да помогнат в спасителната акция, която продължава вече над 12 часа. Много хора прекараха нощта на улицата от страх, че опустошителното земетресение може да се повтори.

26 са жертвите на опустошителното земетресение в Егейско море

В събота сутрин беше регистриран силен вторичен трус със сила 4,4 по Рихтер. По последни данни земетресението е продължило 15 секунди. Жителите на Измир все още не могат да се отърсят от преживения ужас.

БГНЕС

„Земетресението беше много силно. С майка ми успяхме да излезем. Навсякъде имаше прах заради срутените сгради. Някои от съседите ни бяха ранени. Помогнахме им да се евакуират”, разказа Селчук.

Разрушителен трус разлюля Гърция и Турция, връхлетя ги цунами (ВИДЕО/СНИМКИ)

Мнозина не знаят какво бъдеще ги очаква. Не знаят и съдбата на най-близките си. „В една от сградите живеят семейството на племеницата ми. Чакаме, но нямаме надежда. Казаха, че има четири тела под руините, но не знаем чии са”, разказа Букет.

БГНЕС

Вторичните трусове, които продължиха през цялата изминала нощ, уплашиха хората и ги принудиха да останат за през нощта в паркове и на други открити места. Много от тях са взели храна, вода и одеала, тъй като не са сигурни дали и кога ще могат да се върнат по домовете си.

Ново земетресение в Гърция

„Планирам да се местя да живея на друго място. Не знам какво е състоянието на къщата ми. В понеделник или вторник правителството ще оцени щетите и ще решим какво ще правим”, разказа Чемил.

БГНЕС

БГНЕС

Съболезнования към близките на загиналите и ранените поднесоха Бойко Борисов и Румен Радев. Във Facebook профила си премиерът изрази солидарност към  народите на Гърция и Турция.

БГНЕС

Той заяви готовност страната ни да окаже помощ и съдействие. Подчертава, че като съседи, сме длъжни да си помагаме. Държавният глава Румен Радев пожела бързо възстановяване на пострадалите при природното бедствие.
nova.bg