/ БГНЕС
Земетресение разлюля късно вчера следобед западното крайбрежие на Турция и предизвика мини цунами на егейския остров Самос, а морските вълни превърнаха улиците в реки в градовете по западното крайбрежие на Турция.

Разрушителен трус разлюля Гърция и Турция, връхлетя ги цунами (ВИДЕО/СНИМКИ)

Голяма част от щетите са нанесени в и около егейския курортен град Измир в Турция, който има три милиона жители и многоетажни жилищни блокове. Кадри от въздуха показаха някои от тях, превърнати в развалини.

Американската служба за геоложки проучвания съобщи, че трусът е бил с магнитуд 7,0 по скалата на Рихтер, а епицентърът му е разположен на 14 километра от гръцкия град Карловаси на остров Самос.

БГНЕС

Кметът на Измир Тунк Сойер заяви пред CNN Turk, че 20 сгради са се срутили, като служители са насочили усилията си за спасяване върху 17 от тях. Турската агенция за помощ при бедствия съобщи до момента за 24 смъртни случая и 800 ранени, докато в Гърция двама тийнейджъри са загинали на връщане от училище на Самос при срутване на стена.

Двама тийнейджъри са загинали при труса в Самос на връщане от училище

Болница в Измир изкара част от пациентите си на улицата - все още в болнични легла и на системи - като предпазна мярка. Доброволци и спасители с кучета използваха верижни триони, за да се опитат да си пробият път през развалините.

Губернаторът на региона заяви, че 70 души са били извадени живи още снощи. На гръцкия остров Самос, близо до епицентъра на земетресението, хората излязоха панически по улиците.

БГНЕС

Гръцката агенция за гражданска защита посъветва жителите на Самос тази нощ да "стоят на открито и далеч от сградите". Гърция и Турция са разположени в една от най-активните земетръсни зони в света. Двете Балкански страни имат лоши отношения в исторически план, въпреки че са членове на НАТО.

Опустошителното земетресение в Измир в снимки (ГАЛЕРИЯ)

Но земетресението предизвика спад в напрежението между тях след като лидерите на Турция и Гърция, както и техните външни министри си размениха съобщения на солидарност.

БГНЕС

"Каквито и да са нашите различия, това са моменти, когато народите ни трябва да бъдат заедно", написа Мицотакис. „Благодаря, господин министър-председател“, написа в отговор президентът на Турция Ердоган.

"Това, че двама съседи проявяват солидарност в трудни времена, е по-ценно от много неща в живота". Държавният департамент на САЩ приветства тези дипломатически жестове и намаляването на напрежението между Атина и Анкара. 
Разие Акоч, Елени Колипулу, АФП