/ IStock
Двама ученици са загинали на остров Самос, след като стена се срути по време на мощното земетресение в Източно Егейско море, съобщи държавната телевизия ERT, цитирана от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. 

Според първоначалната информация двамата ученици са момче и момиче на 15 и 17 години са се връщали от училище по тясна уличка, когато върху тях се срутила стената на стара каменна къща.



Тийнейджърите са извадени от развалините в продължаващата операция по издирване и спасяване, която тече на острова.

За сега не са предоставени допълнителни подробности за жертвите.

До момента се съобщава за осем души, ранени при земетресението, които се лекуват в болници на острова. Според информация нараняванията им не са опасни за живота.

Най-много щети са открити върху стари къщи в градовете Питагорио, Карловаси и Вати.

Част от църквата "Успение Богородично" в Карловаси се е срутила, но в този момент в не я не е имало никой.



Гръцките медии съобщиха, че жителите на Самос и други острови са избягали от домовете си,

Гръцкият сеизмолог Ефтимиос Лекас заяви пред гръцката държавна телевизия ERT, че все още е твърде рано да се каже дали това е основното земетресение, въпреки че каза, че е вероятно да е така. "Това е събитие, което се развива", каза Лекас и добави, че в някои части на Самос са докладвани щети. Издадено е било предупреждение за цунами, на жителите на района на Самос е казано да стоят далеч от бреговата линия. Морската вода се издигна над дока в главното пристанище на Самос и наводни улицата. Областният управител на региона Янис Стамулис заяви, че на острова няма съобщения за ранени. На жителите също е казано да стоят далеч от сградите, тъй като вторичните трусове продължават да разтърсват района.
Агенция "Фокус"