Расте броят на загиналите, те вече са 37, над 800 са ранените
Едно денонощие след трагедията в Егейско море спасителните екипи в Турция в надпревара с времето. Десетки затрупани хора бяха извадени живи изпод руините на рухналите сгради при непрекъснати вторични трусове. Броят на жертвите обаче продължава да расте и те вече са 37, над 800 са ранените. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който пристигна в Измир, обяви това пред журналисти, посочва БГНЕС, цитирайки ТАСС.

"В момента са известни около 37 загинали, 885 души са ранени. 103 души с наранявания са спасени от развалините", каза турският лидер по време на реч по турска телевизия.

Според Ердоган в Измир са изпратени 35 мобилни станции за подпомагане на жертвите, 25 от които вече са инсталирани. Властите на републиката също планират да отпуснат 24 милиона турски лири (над 2,8 милиона долара), за да възстановят региона от последиците от бедствието. 



Нови силни трусове и още жертви в Гърция и Турция (СНИМКИ/ВИДЕО)

В един от кварталите на Измир - "Байраклъ" няма къща, която да не е разрушена или пострадала от труса. Хората са изплашени и вероятно ще прекарат и тази нощ на улицата. Спасителните екипи работят неуморно по издирването на затрупани хора, посочва NOVA.

Исмаил усеща труса докато е на работа в една от най-високите сгради в Измир:

„В един момент два-три пъти леко залюлявания, после към 30 секунди доста голямо залюляване и шум и трясък. И срещу мен имаше небостъргачи и някъде 10-15 пъти небостъргачът се люшна. Голям стрес беше. Аз от 30 години живея в Измир, просто такова земетресение не съм преживявал. Доста сериозно земетресение беше”, разказва Исмаил.



Падналите сгради е трябвало скоро да бъдат съборени, казва Исмаил, тъй като в последните години е течало подновяване на всички над 30-годишни здания в квартала.

„Не са строени качествено - просто няма качество в самия материал. 30:18 Около тях повечето са били съборени и са подновени с нови ама тия са останали и са чакали подновяване и по този начин са рухнали”, посочва Исмаил.

Разрушителен трус разлюля Гърция и Турция, връхлетя ги цунами (ВИДЕО/СНИМКИ)
 

За разлика от Исмаил, който след земетресението се връща в дома си, много други не знаеха кога ще могат да го направят.

„Имаме пукнатини на къщата, а съседната се срути. Планирам да се местя да живея на друго място. Не знам какво е състоянието на къщата ми. В понеделник или вторник правителството ще оцени щетите и ще решим какво ще правим”, заяви Ченал.

Вторичните трусове продължиха през цялата изминала нощ. Страхът от повторен силен трус накара много хора да изберат да не прекарат нощта в домовете си и да спят на открито - на тревата, в палатки или буквално върху дюшеци. Носейки със себе си само най-необходимото - храна и вода. А за тези, които нямаха дори това, се грижиха доброволците като Кайра.  

„В момента ситуацията е сложна. Все още има затрупани хора под сградата. Не знаем точно колко са. Спасиха 6-годишно момиченце преди около 5 минути. Мисля, че беше добре”, разказва Кайра.

Тежка техника се включи в разчистването на руините, но само там, където спасителните екипи вече бяха огледали за жертви и ранени.

На всеки няколко минути пожарникарите призовават събралото се множество наоколо да запази пълна тишина, за да успеят да чуят, ако някой под отломките вика за помощ.

И молитвите бяха чути. След 18-часова операция майка и трите й деца бяха изкарани живи изпод отломките. А спасителите продължиха да търсят и четвъртото й дете.

Турските пожарникари извадиха коте от отломките на труса в Измир (ВИДЕО)



В една от рухналите сгради в Измир спасителните екипи откриха котка, заклещена под отломките. След дълги опити да я извадят екипът най-накрая успя да измъкне котарака. Той е невредим, става ясно от кадрите на турската агенция за борба с бедствията.

Съболезнования към близките на загиналите и ранените поднесоха Бойко Борисов и Румен Радев. Във Facebook профила си премиерът изрази солидарност към  народите на Гърция и Турция. Той заяви готовност страната ни да окаже помощ и съдействие. Подчертава, че като съседи, сме длъжни да си помагаме. Държавният глава Румен Радев пожела бързо възстановяване на пострадалите при природното бедствие.

nova.bg, БГНЕС