Държавният глава участва в Петия международен форум за възпоменание на Холокоста в мемориалния комплекс „Яд Вашем“ в Израел
„Петият международен форум за възпоменание на Холокоста събира лидери от цял свят, за да ни припомни един от най-мрачните и срамни периоди в човешката история и да ни предупреди никога повече да не го допускаме“. Това заяви президентът Румен Радев преди началото на възпоменателната церемония в мемориалния комплекс „Яд Вашем“ в Израел, с която се отбелязват 75 години от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Във възпоменателното събитие участват 47 държавни и правителствени ръководители от цял свят.

Радев: Интеграция на Западните Балкани е от значение не само за региона, но и за цяла Европа (СНИМКИ/ВИДЕО)

„България е тук с високо вдигнато чело, защото не допусна нито един български евреин да бъде изпратен в лагерите на смъртта и можем само да се гордеем с този подвиг на българския народ, който тук се цени изключително високо“, посочи държавният глава. Президентът призова за обединение на усилията в борбата срещу антисемитизма, ксенофобията и омразата.
 

Пресцентър, Президентство


Румен Радев подчерта още, че този форум се провежда във време на проблеми и усложнена глобална среда за сигурност и изрази надежда събитието да спомогне за засилване на диалога и укрепване на сигурността.

Захариева заминава за среща на Международния алианс за възпоминание на Холокоста в Брюксел

В Тел Авив Румен Радев ще се срещне с представители на българската общност и ще присъства на премиерната прожекция на израелско-българския документален филм „Следващото поколение“ на българския режисьор Димитър Гочев.
 
Държавният глава присъства на възпоменателната церемония в „Яд Вашем“ заедно със съпругата си Десислава Радева, посочиха от пресцентъра.
Пресцентър, Президентство