Япония, Южна Корея и Китай за екзекуцията на чичото на Ким Чен-ун
Япония, Южна Корея и Китай за екзекуцията на чичото на Ким Чен-ун / БГНЕС

Правителството на Япония предполага, че екзекутирането на чичото на севернокорейския лидер е проява на изострянето на борбата за власт в КНДР, заяви пред журналисти председателят на Комисията за обществена безопасност на Япония Кейдзи Фуруя, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Очевидно е, че в Северна Корея се утвърждават позиците на Ким Чен-ун, което е съпроводено от борба за власт", посочи Фуруя.

Японският външен министър Фумио Кишида заяви, че неговото ведомство анализира създалата се ситуация и се опитва да изясни какво ще е въздействието върху външната политика на КНДР от екзекутирането на човек номер две в страната. Дипломатически източници, цитирани от агенция Киодо, са казали, че очевидно Джан Сон-тхек е изгубил борбата за власт, тъй като са му липсвали солидни позиции сред военните. След екзекутирането му ще се промени балансът на силите и ще се засили влиянието на въоръжените сили, смятат същите източници.

Професорът в университета Кюсю Масао Оконоги - един от водещите специалисти по Северна Корея, също коментира, че севернокорейският лидер ще укрепи още повече позициите си, посочва БТА. Оконоги напомня също, че чичото на Ким Чен-ун поддържаше тесни връзки с ръководството на Китай, където бе приеман на най-високо равнище.

Южна Корея е дълбоко обезпокоена от екзекутирането на Джан Сон-тхек, който бе смятан за един от най-влиятелните политици в Северна Корея, заяви говорител на министерството на обединението, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Правителството е силно притеснено от събитията в Северна Корея и анализира развитието на ситуацията. Ние трябва да сме готови за всякакви възможности в бъдеще", каза говорителят и добави, че Южна Корея ще сътрудничи със съюзниците си и заинтересованите страни при анализа на ситуацията.

Военното ръководство на Южна Корея съобщи, че е засилило наблюдението върху действията на Пхенян и че войските са в пълна готовност за реакция на евентуални провокации от страна на Северна Корея, въпреки че засега не е забелязано нищо необичайно.

Правителството на Китай се надява, че в КНДР ще се съхрани стабилността след екзекутирането на чичото на севернокорейския лидер, заяви говорител на китайското външно министерство, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Това е вътрешен въпрос на КНДР. Като неин съсед се надяваме, че тя ще опази стабилността и темповете на икономическо развитие", каза дипломатът. Той добави, че Китай ще продължи да развива с КНДР търговско-икономическите отношения и сътрудничеството във военната сфера. "Надяваме се, че икономическите отношения между двете страни ще се развиват стабилно", каза говорителят.

Анализатори в сеулския университет предполагат, че екзекутирането на Джан Сон-тхек - втория човек в севернокорейската йерархия, е призвано да укрепи властта на младия лидер на КНДР, върху чиито плещи обаче ще се стовари допълнителен натиск, тъй като ще трябва да взима самостоятелно политически решения.