Янукович призова Тимошенко да признае изборното си поражение
Янукович призова Тимошенко да признае изборното си поражение / cнимка: Reuters

Юлия Тимошенко е длъжна да признае поражението си на президентските избори. Това заяви победителят и лидер на проруската Партия на регионите Виктор Янукович в интервю за американския телевизионен канал Си Ен Ен, предадоха световните агенции.

"Ако премиерката Тимошенко не приеме волята на украинския народ, не признае резултатите от вота и продължи да тласка Украйна към политически хаос, има опасност тя да се превърне от героиня на Оранжевата революция в неин палач", предупреди Янукович, цитиран от БТА.

Преди пет години Оранжевата революция наложи анулиране на резултатите от втория тур на президентските избори, на който тогава победи Янукович, и до организиране на трети тур, който спечели Виктор Юшченко, припомня АФП.

Тимошенко официално не е коментирала резултатите от сегашните президентски избори. Нейни съпартийци обаче казват, че тя не признава резултата и се е зарекла да го обжалва в съда.

След преброяването на 99,98 процента от бюлетините, подадени на втория тур на президентските избори на 7 февруари, Централната избирателна комисия на Украйна обяви, че Янукович печели с 48,96 процента от гласовете на избирателите, а Тимошенко получава 45,47 процента.

Очаква се официалните резултати да бъдат обявени в сряда, допълва АП.