Яценюк към Обама: Прозападната коалиция в Украйна няма да се разпадне
Яценюк към Обама: Прозападната коалиция в Украйна няма да се разпадне / снимка: БГНЕС

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк увери президента на САЩ Барак Обама, че прозападната коалиция в Украйна няма да се разцепи, защото това би застрашило членуващите в нея политици. Това предаде ТАСС, като се позова на интервю с украинския министър-председател, публикувано в "Ню Йорк таймс".

Според Яценюк Обама е настоявал да получи от него отговор "дали ще се запази коалицията", включваща украинския премиер и президента Петро Порошенко. Яценюк отвърнал с цитат от Бенджамин Франклин, който говорил за хора, които "или ще се държат заедно, или ще бъдат обесени поотделно". "Точно това правим двамата с президента на Украйна. Оставаме единни", отвърнал му е Яценюк.

САЩ обмислят да обучават украински военни

По думите му, Порошенко е обещал, че "Украйна не ще позволи коалицията да се разцепи, както стана с предишната прозападна коалиция".

Според вестника, "Яценюк е съобщил на Обама освен това, че работи за изкореняване на корупцията в украинския енергиен сектор, който е от ключово значение, а също и за вдигане на заплатите". Украинският премиер казал още, че вероятно тази седмица Върховната рада ще приеме законопроект за промени в украинската конституция и разширяване на пълномощията на местните власти в Източна Украйна.

При това положение Киев ще изпълни ангажиментите си, поети с Минските споразумения, посочил Яценюк и добавил: "Никой не ще може да обвини Украйна".

Украинският президент нареди разоръжаване на незаконни формирования в страната

Президентът на САЩ Барак Обама, вицепрезидентът Джоузеф Байдън и украинският премиер Арсений Яценюк обсъдиха снощи в Белия дом реформите, които извършва Украйна, и изпълнението на споразуменията от Минск. Обама и Байдън заявиха, че САЩ твърдо подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна и ще запазят санкциите срещу Русия, докато тя изпълни изцяло поетите от нея задължения в споразуменията от Минск, се казва в съобщение за срещата на Белия дом.

Източник: БТА