Украинският президент нареди разоръжаване на незаконни формирования в страната
Украинският президент нареди разоръжаване на незаконни формирования в страната / снимка: БГНЕС, архив

Президентът на Украйна Петро Порошенко възложи на вътрешното министерство и службата за сигурност СБУ да разоръжат всички незаконни въоръжени формирования в страната, съобщи президентската пресслужба, цитирана от ТАСС.

„Нито една политическа сила не трябва и няма да има никакви въоръжени звена. Нито една политическа организация няма право да се сдобива с криминални групировки”, заяви Порошенко. Той обърна внимание, че „в дълбокия тил, на хиляди километри от фронта, са се появили хора с тежко въоръжение” и определи това като опит за дестабилизация на страната.

„Властите няма да допуснат това”, заяви президентът. Той определи събитията в Мукачево като преразпределяне на контрабандни потоци. „Картината на ставащото там сега не е черно-бяла. Тя е потресаващо черна”, каза Порошенко.

На 11 юли в Мукачево около 20 бойци на движението „Десен сектор” влязоха в конфликт със свои опоненти за разпределяне на сфери на влияние и откриха огън с автоматично оръжие. След това те откриха огън с автомати, тежки картечници и гранатомети по пристигналите на местопроизшествието милиционери.

При завързалата се престрелка бяха убити трима души, 11 са ранени, а няколко милиционерски коли са унищожени. От „Десен сектор” съобщиха за двама свои убити и четирима ранени.

Прокуратурата определи станалото в Мукачево като терористична проява. От събота вечерта в Киев и други големи украински градове протичат протестни акции на бойци и симпатизанти на „Десен сектор” с искане на оставката на вътрешния министър Арсен Аваков.

Украинският парламент реши да създаде временна анкетна комисия за събитията в Мукачево.

Източник: БТА