/ БТА
Руският президент Владимир Путин разчита, че Русия ще постигне такъв колективен имунитет срещу COVID-19, че всички икономически сектори да се върнат към обичайния си режим на работа. Това заяви самият президент по време на днешната си, 18-а поред годишна "пряка линия", цитиран от ТАСС.

"Надявам се, в крайна сметка, все пак да постигнем такъв колективен имунитет, за какъвто говорим, включително благодарение на активния процес на имунизация, и училищата, висшите учебни заведения, малките и средни предприятия, както и нашите големи компании да заработят в обичайния си режим", каза Путин.

Заради вариант Делта: Рекорден брой жертви за денонощие в Русия

Да се изисква от служителите, излезли в болнични, да се ваксинират срещу коронавирус под заплаха от уволнение е незаконно, заяви руският президент по време на "пряката линия" с гражданите.

Към държавния глава се обърна жителят на Москва Евгений Цветков, който разказа, че съпругата му - преподавателка в едно от столичните училища, е в отпуск по болест заради отдавнашно хронично заболяване. Директорът обаче не приема болничния лист и "настоява до 15 юли тя да представи документи за ваксинация" срещу коронавируса, а "в противен случай заплашва да я уволни".

Ресторантите в Москва могат да загубят 90% от клиентите си заради нови строги мерки

"Това е незаконно - веднага мога да кажа. Ако сте в болничен по медицински причини, никой няма право да изисква от вас да се ваксинирате. Смятам, че просто директорът на училището, където работи вашата съпруга, не знае за това. Ето, надявам се, че той ще чуе и ще оттегли незаконните си изисквания", допълни Путин.
БТА