/ iStock/Getty Images
Московските ресторанти могат да загубят 90% от посетителите си заради преминаването им към "безковиден" режим от 28 юни, заяви омбудсманът на ресторантьорския бизнес в Москва Сергей Миронов, предаде ТАСС.

В заведенията за обществено хранене в Москва от 28 юни ще бъдат допускани само посетители, които са преболедували от COVID-19 през последните шест месеца, ваксинираните и хората с отрицателен PCR тест за коронавирус, който е валиден три дни, обяви по-рано кметът на Москва Сергей Собянин, отбелязва Ройтерс.

Хората без имунизация в Русия може да бъдат дискриминирани и да останат без работа

От 28 юни московските ресторанти, кафенета и баровете ще трябва да създадат система за проверка чрез QR код. Заведенията, които не могат да изпълнят тези изисквания, ще имат право да продават храна само за вкъщи. Тези, които изпълнят изискванията, ще могат да работят без ограничения на работното време и посетителите им няма да се налага да носят предпазни маски и ръкавици. За персонала носенето на маски и ръкавици ще остане задължително.

"През последните дни съвместно с представителите на заведенията за обществено хранене, проведохме експеримент за създаване на търговски обекти, "свободни от COVID-19". В сряда подписах указ, според който използването на тази технология ще е задължително за всички ресторанти и кафенета, които искат да продължат работа в нормален режим", написа в блога си кметът Сергей Собянин.

Русия праща в неплатен отпуск служители, отказващи ваксинация срещу COVID-19

Жителите на Москва ще трябва да генерират от интернет сайта на градските власти QR код, с който да удостоверят, че са ваксинирани, преболедували са от коронавирус през последните шест месеца или имат отрицателен PCR тест, важащ три дни, каза още кметът, предаде Франс прес.

Собянин съобщи, че на над два милиона жители на Москва вече е била поставена поне една доза от ваксина срещу ковид и че броят на хората, записали час за ваксинация, е нараснал значително.
БТА