Пуси райът се притесняват от физическа саморазправа в трудовата колония
Пуси райът се притесняват от физическа саморазправа в трудовата колония / снимка: Reuters

Трите пънкарки от групата "Пуси райът", осъдени на две години затвор заради протестна пънк молитва срещу Владимир Путин в московския храм "Христос Спасител", се надяват, че в трудовата колония, в която ще бъдат изпратени, ще имат възможност да проповядват политическите си и моралните си възгледи. Това мнение трите певици изразиха в писмено интервю до германския в. "Фокус", цитиран от Инопреса.

Трите пънкарки обаче се опасяват, че държавните медии са настроили толкова много обществеността срещу тях, че в трудовата колония може да има опити за физическа саморазправа с тях.

"Путин ни отмъсти заради нашите песни, нашите думи и заради нашите дръзки и открояващи се слова. Путин не иска прояви на самостоятелност в позициите и настроенията на руското общество", казва една от пънкарките Мария Альохина, предава БТА.

Надежда Толоконикова пък се зарича, че веднъж на свобода няма да си зарови главата в пясъка и да забрави за идеите си.

"Условната присъда щеше да бъде адекватна стъпка, но това щеше да бъде възможно, ако в Русия не се живееше по законите на мафията", казва в интервюто Альохина.

По-рано руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че наложената присъда от две години затвор ефективно на музикантките от пънк групата "Пуси райът" за хулиганство и подтикване към религиозна омраза е прекалено строга.