Японският министър-председател Фумио Кишида заяви, че бившият премиер Шиндзо Абе е в "много тежко състояние", след като беше прострелян днес.
 

свиква спешно заседание на националния съвет за сигурност на Япония с участието на премиера Шиндзо Абе и министрите на отбраната и външните работи, за да се обсъди ситуацията около ракетните изстрелвания от Северна Корея и да се набележат начини за действие.
Gulliver/Getty Images

"Моля се бившият министър-председател Абе да оцелее", каза Кишида. "Това е варварски акт по време на предизборна кампания, която е в основата на демокрацията, и е абсолютно непростим. Осъждам този акт по най-категоричен начин", допълни той.

Простреляха бившия японски премиер Шиндзо Абе на предизборна проява

Бившият лидер на управляващата Либерално-демократическа партия е участвал в проява в град Нара преди насрочените за неделя парламентарни избори.

Шиндзо Абе
БГНЕС


Полицията е задържала нападателя на местопрестъплението. Абе е паднал на земята, облян в кръв. Откаран е в болница. Заподозреният за атаката е казал на полицията, че бил недоволен от политиката на Абе и затова искал да го убие, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей.

Според местни медии, не е показвал признаци на живот. NHK и Kyodo съобщиха, че Абе е бил откаран в болница и изглежда е бил в кардиореспираторен арест - термин, използван в Япония, който показва липса на жизнени показатели и обикновено предшества официалното удостоверяване на смъртта от съдебен лекар.

Реакции след прострелването на Шиндзо Абе

Националният телевизионен оператор NHK съобщи, че мъж на около 40 години е бил арестуван за опит за убийство и от него е било конфискувано оръжие, като се позова на полицейски източници.

БГНЕС