Промяна в ООН поискаха необвързаните
Промяна в ООН поискаха необвързаните / netinfo

Раул Кастро, братът на кубинския ръководител, който временно го замества, обяви за закрита срещата на върха на 118-те необвързани страни. Форумът завърши както и започна - в отсъствието на Фидел Кастро, който се възстановява след операция.

В заключителната декларация на форума си в Хавана представители на 118 страни от Движението на необвързаните осъдиха израелското нападение срещу Ливан, изказаха подкрепа за мирното решаване на спора за иранските ядрени програми и защитиха правото на Венецуела и други страни сами да решават как да бъдат управлявани, предаде АП.

Приетият документ включва принципно осъждане на тероризма с изключение на случаите, когато е дело на движения з национално самоопределение или е в борба с окупатори. Относно реформата в ООН необвързаните държави поискаха Съветът за

сигурност да бъде разширен и да бъде премахнатт правото на вето на петте постоянни членки.

Държавните и правителствени ръководители на необвързаните държави одобриха с консенсус пет документа, в това число заключителна декларация, чиято цел е да се вдъхне нов живот на движението, родило се през 1961 г. по време на студената война.

Заключителният документ на срещата на Движението на небовързаните потвърди, че демокрацията е универсална ценност, но не съществува един-единствен модел на демокрация.