Проливни дъждове в Северна Италия предизвикаха наводнения във Венеция и Тоскана
Проливни дъждове в Северна Италия предизвикаха наводнения във Венеция и Тоскана / снимка: Reuters

Лошото време, обхванало от вчера цяла Северна Италия, предизвика наводнения в голяма част от Венеция и евакуирането на около 200 души в Тоскана, където реките излязоха от коритата си, предаде АФП, позовавайки се на местните власти.

Съчетанието от поройни дъждове и южен вятър покачи нивото на водата във Венеция (явлението е известно тук като „акуа алта”) и тази сутрин 70% от града беше наводнен, а морското равнище беше с 1,50 м над обичайното. В средата на деня водата започна да се оттегля, макар да надвишаваше нормата с 1,40 м, съобщи Центърът за прогнози и предупреждение за приливи във Венеция.

В Тоскана около 200 души бяха евакуирани заради проливните дъждове, които наводниха къщи и предизвикаха свлачища. Най-засегната е провинция Маса и Карара. Властите приканват жителите да не излизат от домовете си и да се качат на горните етажи, посочва БТА.

Някои райони в Пиза са без електричество, а в тосканския пристанищен град Ливорно „Гражданска защита” е в състояние на готовност. 30 души са евакуирани и в съседната на Тоскана област Лигурия.

Вълната от лошо време се премества бавно към централните части на страната и се очаква по-късно днес да достигне Рим, където службата за гражданска защита също е мобилизирана.