Продължават преговорите за формиране на управляваща коалиция в Гърция
Продължават преговорите за формиране на управляваща коалиция в Гърция / снимка: Reuters

Втори ден продължават преговорите за формиране на управляваща коалиция в Гърция след парламентарните избори на 17 юни.

В понеделник гръцкият президент Каролос Папуляс връчи мандат за съставяне на правителство на консервативния лидер Андонис Самарас, чиято партия „Нова демокрация" спечели най-много гласове на изборите. Самарс има срок до сряда да формира кабинет.

„Нова демокрация", ПАСОК и Демократичната левица най-вероятно ще постигнат съгласие за формиране на коалиционно правителство. В понеделник лидерите на трите партии обявиха, че са провели конструктивни разговори. Сириза и „Независими гърци" отхвърлиха възможността да бъдат част от коалиционното управление.

Най-голяма е възможността за трипартийна коалиция, като ПАСОК ще настоява за активна роля в администрацията и може да предложи няколко свои представители за министерски постове. Най-вероятно Самарас ще бъде премиер. Той настоява 30% от членовете на бъдещия кабинет да не са политически фигури, предава агенция „Фокус".

Споразумението за управляваща коалиция в Гърция е въпрос на часове. Това заяви лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис след разговори с председателя на ПАСОК Евангелос Венизелос.

Кувелис посочи, че до часове може да бъде постигнато споразумение, като първо партиите трябва да се договорят за това каква ще бъде програмата на кабинета и кои ще бъдат новите министри.

„Страната трябва да има правителство", каза лидерът на Демократичната левица, която спечели 6,26% от гласовете и 17 депутатски места на изборите в неделя.
Няколко часа след срещата си с Венизелос Кувелис призна, че може да бъде нужно повече време за съставяне на кабинет.

Той посочи, че формирането на коалиционно правителство в Гърция може да продължи до края на тази седмица, заради разногласия между лидерите на партиите. „Правителство ще бъде сформирано, но аз не съм сигурен, че процесът ще приключи днес (както беше планирано по-рано). Смятам, че ще стигнем до споразумение в края на седмицата", заяви Кувелис.

„Все още има някои неразрешени въпроси за правителствените програми и условия (за мерки за строги икономии), които Гърция трябва да изпълни", добави лидерът на Демократичната левица.