/ istock
Турските военноморски сили прихванаха морски дрон в Черно море край Истанбул, съобщиха властите, а медиите съобщиха, че той е съдържал експлозиви и може да е украински.

От началото на руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. край турския бряг са забелязани редица мини, за които се предполага, че са спуснати от зоната на конфликта.

С размери три метра дължина и един метър ширина, безпилотният плавателен съд, „за който се предполага, че идва от северната част на Черно море, беше обезопасен от екипи на турските военноморски сили“, се казва в изявление на полицейския орган в Истанбул.

Прокуратурата е започнала разследване.

Турският телевизионен новинарски канал NTV съобщи, че безпилотният плавателен съд е съдържал експлозиви, които според него може да принадлежат на Украйна.

Турските власти не потвърдиха наличието на експлозиви или произхода на дрона.

Но на предната част на апарата ясно се виждаше жълто-зелена емблема, за която се смята, че е на украинската верига бензиностанции OKKO.

Компанията е популярна сред украинските военни заради даренията си за въоръжените сили.

През януари членовете на НАТО Турция, България и Румъния подписаха споразумение за разминиране на Черно море по време на войната на Русия в Украйна.

След нахлуването на Русия в Украйна и двете страни в конфликта поставят морски мини, за да защитят бреговете си.

Някои мини бяха изхвърлени във водите на трите държави от НАТО, като застрашиха корабоплаването и усложниха усилията на Украйна да пробие руската морска блокада.
В края на декември товарен кораб, плаващ под панамски флаг и пътуващ към украинско пристанище, за да натовари зърно, се натъкна на руска мина в Черно море.

При инцидента бяха ранени двама моряци, съобщиха украинските власти.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС