Претенциите на Гад Зееви не влияят на отношенията ни с Израел
Претенциите на Гад Зееви не влияят на отношенията ни с Израел / снимка: БГНЕС

Съдебните претенции на израелския бизнесмен Гад Зееви към България, които са в размер на десет милиона долара, не влияят на отношенията с Израел. Това коментира в отговор на въпрос на Дарик министърът на външните работи Ивайло Калфин.

„Цялата сделка на Гад Зееви за БГА Балкан би могла да представлява интерес за прокуратурата, защото е сключена така, че израелският бизнесмен осъди страната за допълнителни десет милиона долара, които ще бъдат платени от българските данъкоплатци”, добави Ивайло Калфин. Калфин пресметна, че всеки един българин ще трябва да плати по два лева на Гад Зееви.

За договора за „БГА Балкан” се говори от дълго време и мисля, че най-малкото прокуратурата трябва да направи проверка доколко е зачетен интересът на държавата, заяви Ивайло Калфин.

Според външния ни министър често пъти законови договори водят до печални последствия. Калфин поясни, че съдът в Израел е отхвърлил искането на Гад Зееви вземането му да бъде обезпечено със запор върху дипломатически средства и имущество с аргумента, че това противоречи на различни международни договорености, включително и на Виенската конвенция.

Делото, което се води в Израел, е не дали България ще плати тези 10 милиона долара или не, а от къде да бъдат платени, каза още Ивайло Калфин, като уточни, че на тази съдебна инстанция българската държава може да си наеме адвокат.

Правим всичко, за да защитим държавния интерес, но той е дълбоко увреден още с подписването на договора за „БГА Балкан”, коментира външният ни министър.

В обобщение на политическите срещи на президента Георги Първанов в Йерусалим, той заяви, че израелската страна е показала интерес към сътрудничество в много области, сред които са военната, селското стопанство, енергетиката и туризма.

Премиерът Ехуд Олмерт е повдигнал въпроса за антисемитските проявления в България. Георги Първанов е отвърнал, че обществото ни с тревога следи тези прояви, но че те не определят политиката на страната ни.

 

 

На финала на държавното си посещение в Израел президентът Георги Първанов посети църквата на Божи гроб, стената на плача и Гетсиманската градина.