Международното летище в Нова Зеландия
Международното летище в Нова Зеландия / iStock/Getty Images
Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн възложи граничния контрол на армията след завръщането на коронавируса на архипелага заради неправилно прилагане на карантинните мерки, предаде Франс прес.

След 24 дни без нови заразени, Нова Зеландия вчера обяви, че две наскоро пристигнали от Великобритания жени са спрели да спазват предсрочно карантината, без да бъдат тествани, въпреки че са показвали леки симптоми на новия коронавирус.

Свалиха паметник на британски военноморски офицер от антирасистки съображения в Нова Зеландия

В крайна сметка двете жени са били открити и диагностицирани като носителки на вируса. Междувременно обаче те са изминали с кола 850 километра от Окланд до Уелингтън, за да посетят свой близък на смъртно легло.
 


Ардърн заяви, че е абсурдно двете жени да не са били тествани по-рано и че контролът по границите трябва да бъде засилен, за да не се повтаря подобна грешка.
Двете жени са поставени в изолация, а санитарните власти тестват 320 души, с които те може да са били в контакт в Нова Зеландия.

Преди откриването на двата нови случая на заразяване, в Нова Зеландия - отдалечена островна страна в южната част на Тихия океан с население от 5 милиона души - бяха регистрирани 1506 заразени с коронавируса и 22 починали.

Австралия заяви, че едва ли ще отвори границите си за пристигащи чужденци преди 2021 г., но ще обмисли облекчаване на правилата за студенти и други дългосрочни посетители, предаде Ройтерс.

Министърът на търговията Саймън Бърмингам каза, че карантинните мерки за завръщащи се австралийци може да се прилагат за чуждестранни студенти и други посетители, които планират да пребивават в страната дълго време. "Можем да използваме 14-дневните карантинни периоди, които работят толкова добре за безопасното завръщане на австралийци в страната", предположи той.

В Австралия са потвърдени 7370 заразени с новия коронавирус, 102 от които са починали.

Днес страната регистрира най-големия брой нови заразени от повече от един месец - 23. 21 от случаите са установени в югоизточния щат Виктория с главен град Мелбърн.
БТА