/ Министерски съвет, пресцентър
Българският министър-председател Бойко Борисов беше удостоен с почетния девети дан в корейското бойно изкуство таекуондо при посещението си в Световната централа по таекуондо в Сеул - "Кукиуон".

Министерски съвет, пресцентър

За целта премиерът трябваше да счупи дъска, с което той се справи успешно. Той облече и традиционната дреха за таекуондо догок.
 
 

Удостояване с почетния девети дан по таекуондо в Световната централа KUKKIWON

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 25 септември 2019 г.
Премиерът благодари за оказаната чест. Той заяви, че в тази област отношенията между България и Република Корея са изключително близки. По думите му принципите на таекуондо са изключително важни - особено за младите хора. Той открои сред тях дисциплината, йерархията, както и самокритичността и снизходителността към другите. Освен това в този спорт се дава още един шанс да противника. Но най-вече те учи да не се страхуваш от нищо, посочи Борисов след удостояването си.

Министерски съвет, пресцентър

"Кукиуон" е официалната организация, която управлява дейностите по таекуондо и допринася за глобализацията на бойното изкуство. Основана е от правителството на Република Корея през 1972 г. и се намира под надзора на Министерството на културата, спорта и туризма.

Борисов положи венец пред мемориалната кула в Сеул (ВИДЕО/СНИМКИ)

С девети дан по таекуондо по-рано през тази година е бил удостоен и белгийският крал Филип, а през 2013 г. пояс и диплома за почетен девети дан в бойното изкуство е получил и руският президент Владимир Путин. Със степента в спорта са отличени малко хора, които са основно политически личности.

Министерски съвет, пресцентър

Таекуондо става за първи път олимпийски спорт по време на лятната олимпиада в Сидни през 2000 г. като за първи път е бил демонстрационен спорт на олимпийските игри в Сеул през 1988 г. Днес таекуондо е международно бойно изкуство в 203 страни и се практикува от над 80 милиона души.
БТА, Агенция Фокус