/ iStock/Getty
Работни групи на Европейския съюз в лицето на представители на Социалдемократичната партия в немския Бундестаг изразяват солидарност с проевропейските протести в България.

Детлеф Мюлер, заместник-говорител на групата за демократична политика и авторите на годишен доклад на Европейската комисия по въпросите на върховенство на закона изразяват позицията на парламентарната група на СПД в Бундестага в подкрепа на тези, „които се застъпват за прилагането на основните европейски ценности“.

„В продължение на много седмици хиляди хора провеждат демонстрации за демокрация, върховенство на закона, независима съдебна система и борба с корупцията“, твърдят наблюдателите на демокрацията в страните-членки на ЕС. „Подкрепяме проевропейските цели на хората в България. Парламентарната група на СДП в Бундестага застава на страната на тези, които се застъпват за основните европейски ценности. Демокрацията, върховенството на закона и борбата с корупцията са част от основните проблеми на европейската интеграция. Ние приветстваме широката подкрепа сред българското население за тези ценности. Членството в Европейският съюз за българите с право е най-голямата надежда за по-добро бъдеще“.

Групата застава на страната на българите, които повече от 45 дни са на улицата в защита на европейските ценности. Тези, с които България се ангажира с присъединяването си към ЕС, твърдят немските представители.

„Спазването на принципите на правовата държава в държавите-членки на ЕС е от решаващо значение“, заявяват те.

Ето защо председателството на Съвета стартира диалог за върховенството на закона. Целта му е критичен поглед върху ситуацията в страните-членки. Освен това прокуратурата на ЕС от следващата година ще започне работа в 20 държави-членки по отношение на корупцията, засягаща средствата от бюджета на ЕС, в това число и в България.
БГНЕС