Предложенията на Ахтисаари заложени в конституцията на Косово
Предложенията на Ахтисаари заложени в конституцията на Косово / netinfo

Косово е независима държава и ще бъде демократична република под международно наблюдение, предава АФП, цитирана от БГНЕС. Предвиждат се и сериозни гаранции за малцинствата. Това предвижда проектът за косовска конституция, публикуван днес от конституционната комисия.

Комисията съобщава, че е започнала кампания за информиране на обществеността още в момента на обявяване на независимостта. Проектът възприема положенията, предвидените в плана на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари, и поема ангажимент да ги спазва.

В проекта за Конституция се казва, че Република Косово е независима, суверенна и демократична държава с мултиетническо общество. Упражняването на властта се основава на спазването на човешките права на всички граждани. Текстът предвижда международно цивилно наблюдение, както и международно военно присъствие, което действа под властта на НАТО и трябва да се грижи за сигурността на територията.

В проекта се посочва, че Косово ще вземе всички необходими мерки, за да защити хората, които може да станат цел на заплахи или дискриминационни, враждебни или насилствени действия заради националната, етническата, културната, езиковата или религиозната си принадлежност.