Организацията за правата на човека Human Rights Watch (HRW) съобщи в "X", че Израел и използвал бял фосфор при атаки срещу Газа и "Хизбула" в Ливан.

"Израел е използвал бял фосфор във военните си операции в Газа и Ливан, излагайки цивилни на риск от сериозни и дълготрайни наранявания“, се казва в изявлението.

В него се припомня, че белият фосфор причинява непоносими изгаряния и може да подпали къщи. HRW подчертава, че използването на бял фосфор в гъсто населени райони е опасно и противозаконно.

Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в използването на оръжия с фосфор

От своя страна палестинското министерство на външните работи повтори съобщението. Израелската армия публикува изявление часове след обвиненията, в което се казва: „Настоящото обвинение, отправено относно използването на бял фосфор в Газа категорично не е вярно“.

Видеооператор, работещ за "Ройтерс" е бил убит, а други шестима са ранени, след като израелски снаряд падна сред група международни журналисти, отразяващи сблъсъците на границата в Южен Ливан.

"Ал Джазира" съобщи, че двама от нейните служители, Ели Бракя и репортерката Кармен Джоухадар, са сред ранените. Загинал е видеооператорът Исам Абдалах.

Инцидентът е станал по време на размяна на огън на границата между Ливан и Израел между израелски войски и членове на ливанската въоръжена групировка Хизбула.

Някои от ранените са били откарани по спешност в болници.
БГНЕС