/ Gulliver/Getty Images
Британското правителство ще налее 1,6 милиарда паунда в системата за обществен транспорт в Лондон, за да възстанови услугите и да помогне за предотвратяване на пренаселеността, когато хората се върнат на работа, заяви в петък операторът Транспорт за Лондон (TfL).

275 здравни и социални работници са починали от Covod-19 във Великобритания

Очаква се кметът на Лондон Садик Хан да възстанови напълно автобусните и влакови услуги, като предупреди, че те биха били съкратени допълнително без спешна държавна подкрепа поради епидемията от коронавирус.

TfL информира Лондонската фондова борса, че "между TfL и министерството на транспорта е договорен извънреден пакет за финансиране и финансова подкрепа“. „Пакетът за финансиране се основава на предположението, че недостигът на финансиране ще бъде 1,6 милиарда паунда (1,8 милиарда евро) за периода 1 април 2020 г. до 17 октомври 2020 г.“

TfL наблюдава спад от 90 процента от продажбите на билети по време на блокирането заради коронавируса в продължение на седем седмици, когато броят на пътниците се сви осезаемо.

Великобритания започва първия етап от смекчаването на карантинните мерки

Операторът плаща месечната оперативна сметка в размер на 600 милиона паунда от парични резерви, но каза, че ситуацията вече не е устойчива. Хан в четвъртък предупреди, че без държавно финансиране, автобусните услуги и метрото ще трябва да бъдат намалени, за да спестят пари, тъй като TfL се опита да балансира своите средства.

Правителството призовава хората, които не могат да работят от вкъщи, да се върнат на работа с облекчаване на мерките за престой в дома, като същевременно призовава хората да избягват градския транспорт, ако е възможно.

Сделката включва безвъзмездна помощ от 1 095 милиарда британски лири и заем от 505 милиона британски лири с потенциал за 300 милиона паунда повече, ако има недостиг.
БГНЕС