Бойко Борисов Зоран Заев
Бойко Борисов Зоран Заев / БГНЕС, архив
Правителствата на България и Македония на съвместно заседание
95303
Правителствата на България и Македония на съвместно заседание
  • Правителствата на България и Македония на съвместно заседание
Първото съвместно заседание на правителствата на България и Македония ще се проведе в четвъртък в македонския град Струмица. Очаква се да бъдат подписани девет документа за двустранно сътрудничество, включително Меморандума за поевтиняване на роуминга между двете държави.

В началото на август премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха Договора за приятелство и добросъседство между двете страни/БГНЕС, архив

България и Македония с историческа стъпка в отношенията си (СНИМКИ/ВИДЕО)

След подписването на Договора за приятелство между България и Македония през август тази година, сега правителствата на двете държави ще подпишат споразумения в областта на външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма, телекомуникациите, инфраструктурата и реакцията при бедствия. Преди пленарното заседание премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев ще поднесат венци пред паметника на президента на Македония е периода 1999-2004 г. Борис Трайковски.

Борисов: Отношенията между България и Македония се нуждаят от повече прагматизъм

Бойко Борисов Зоран Заев
БГНЕС, архив

Двамата министър-председатели  ще проведат и среща на четири очи. В рамките на посещението на българската делегация е предвидена и церемония по връчването на специализирано превозно средство за хора с увреждания, което е дарение от България за Струмица.

В началото на ноември правителството одобри отпускането на 70 000 лева за закупуването му. Дарението е в подкрепа на проект за социално включване на уязвими групи в македонската община.