Порошенко: Украйна се споразумя със страни от НАТО за доставка на оръжие
Порошенко: Украйна се споразумя със страни от НАТО за доставка на оръжие / снимка: Guliver/Getty Images

Киев е постигнал споразумение със страни от НАТО за преки доставки на оръжие в Украйна, предаде Ройтерс, цитирайки информация на руската агенция РИА "Новости" за изявление на президента Петро Порошенко.

"С редица страни от НАТО успяхме да се договорим за преки доставки на съвременно оръжие, което ще ни помогне да се защитим и да победим", цитира и ИТАР-ТАСС изказване, публикувано на президентския сайт.

Високопоставен сътрудник на Порошенко съобщи още вчера в социалната мрежа "Фейсбук", че на срещата на НАТО в Уелс миналата седмица пет държави от НАТО - САЩ, Франция, Италия, Полша и Норвегия - са се съгласили да предоставят оръжия и военни съветници на Киев.

Четири от петте споменати страни побързаха да отрекат, че е било сключено такова споразумение. Опровержение направиха Вашингтон, Варшава и Осло, а Рим заяви, че Италия е обмисляла възможността за доставка само на несмъртоносна военна екипировка и само в тясна координация с партньорите от НАТО. Париж отказа да коментира информация от неофициални източници.

Източник: БТА