Африканска чума по свинете е установена тази седмица в още едно село в община Босилеград. До 7 август от общо 300 стопанства, където са регистрирани близо 600 домашни свине, са потвърдени около 20 случая на африканска чума (АЧС) на територията на община Босилеград.

Заболяването e установено преди дни  в домакинство в село Горнa Лисина, където веднага са били взети всички необходими мерки, съобщи Александър Димитров, председател на сдружение "ГЛАС" - Босилеград.

Симптомите на Африканската чума по свинете са: внезапна смърт на едно или повече животни, загуба на апетит, кръвоизливи по кожата (най-често по ушите, муцуната, опашката, краката, корема и страните на трупа); несигурност при ходене, затруднено дишане, кашлица и повръщане на животните. Това вирусно заболяване, с което се бори целият регион, беше диагностицирано за първи път в Босилеград през 2022 г.

Специално за портал „Гласпресс” Мирослав Христов, ветеринарен лекар от Босилеград, информира за появяването на заразата, за развитието на болестта и начините за спирането й на територията на босилеградска община.

Oбсъдиха мерки срещу разпространението на Африканска чума по свинете в страната

"Много е важно свиневъдите, големите ферми и всички останали граждани да се включат в процеса на превенция и предотвратяване разпространението на това заболяване.

Призовавам стопанствата,  в които се отглеждат свине, да прилагат всички препоръчани мерки за сигурност, да съобщават за всеки случай на болно прасе, защото е много важно болестта да бъде открита навреме, за да не се разпространява. Не по-малко важни са ловците и ловните сдружения, които също трябва да спазват предписаните мерки за недопускане разпространението на това заразно заболяване.

Необходимо е да се избягва контакт с диви свине, които може да са носители на вируса, това се отнася особено за ловците, да се дезинфекцират дрехите и обувките, да се поставят бариери на входа и изхода от сградите, където се намират свинете, да не се хранят животните с нестерилизирани отпадъци от храна”, посочи oще  д-р Христов .

В случай на огнище всички животни във фермата се евтаназират, а труповете се обезвреждат в съответствие с най-строгите стандарти в областта на опазването и безопасността на околната среда.

„Ресорното министерство се опитва да покаже значението на борбата и превантивните мерки, които трябва да се прилагат, за да се предотврати разпространението на това заболяване. Мерките за сигурност са форма на защита, няма ваксинация, няма и лечение, защото вирусът е доста патогенен. Надеждно потвърждение за наличието на африканска чума по свинете са констатациите на Научния институт по ветеринарна медицина в Ниш, който е компетентният институт за тази територия”, посочи д-р. Христов.

От началото на юни е регистрирано наличие на африканска чума по свинете при близо 1600 прасета в 1068 ферми на територията на Сърбия. Малките ферми в района на Банат и Белград са най-засегнати. Евтаназията, т.е. умъртвяването на всички прасета, които са били в близост до мястото, където е регистрирано заболяването, е единственото решение за овладяване на заболяването, тъй като за него няма лечение. Потърпевшите домакинства се очаква да получат от държавата финансова компенсация.
Александър Димитров/БТА