/ iStock/Getty Images
Няколко областни епизоотични комисии - в Сливен, Шумен и Стара Загора, обсъдиха превантивни мерки и дейности с цел недопускане разпространението на заболяването африканска чума по свинете (АЧС) на територията на страната.

В заседанието в Сливен, председателствано от заместник-областния управител Антоний Андонов, взеха участие представители на Община Нова Загора, Областна дирекция по безопасност на храните,
Регионалната здравна инспекция, Областна дирекция „Земеделие“, Регионалната дирекция по горите, Областната дирекция на МВР, ТД на ДАНС, Областно пътно управление, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството – Сливен, Български ветеринарен съюз – клон Сливен, Ловно рибарско дружество – Сливен и фирма „Биофарм Инженеринг“.

В началото на заседанието експертите от Областната дирекция по безопасност на храните информираха, че превантивните мерки се предприемат във връзка с регистрирани случаи на Африканска чума по свинете (АЧС) в Монтанско. Служителите на ОДБХ подчертаха, че е необходимо стриктно да се изпълняват разпорежданията на МЗХ и БАБХ в животновъдните обекти за отглеждане на свине за лични нужди (лични стопанства от типа „заден двор“).

Сред разпоредените мерки са: повишаване осведомеността за рисковете от заболяването АЧС; провеждане на инвентаризация на свиневъдните обекти тип „лични стопанства" три пъти годишно - двукратно от представители на общинските администрации, кметовете и кметските наместници и веднъж с участието на официален ветеринарен лекар от ОДБХ; извършване на проверки за депопулация и евентуална пререгистрация на животни, отглеждани в обекти тип „задни дворове“; осъществяване на проверки за биосигурност от регистрираните ветеринарни лекари и предоставяне на резултатите на Централното управление на БАБХ. Сред разписаните мерки са още: проверки за биосигурност от страна на областните дирекции по безопасност на храните; провеждане на клинични прегледи въз основа на оценка на риска и вземане на проби за лабораторни изследвания, в случай на съмнение за АЧС; засилване на пасивния надзор по места и незабавно уведомяване на Областната дирекция по безопасност на храните - Сливен при всяко съмнение за заболяването АЧС. Инструкции за превенция и сезиране на компетентните органи при съмнения за АЧС, са разпоредени и на ловно-рибарските сдружения, районните полицейски управления, секторите „Пътна полиция“ и др.

Заседанието в Шумен бе свикано в изпълнение на заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните във връзка с констатирано огнище на АЧС в лично стопанство в село Долни Цибър, област Монтана.

До 10 август трябва да бъдат проведени заседания на общинските епизоотични комисии. Предстои да се извърши актуализиране на регистри с наличен брой свине в свиневъдните стопанства- промишлени свинеферми, фамилни ферми тип „А“, лични стопанства и стада с Източнобалкански свине. Областната епизоотична комисия набеляза още десетина конкретни превантивни мерки, сред които - привеждане на Областна дирекция по безопасност на храните  (ОДБХ) в Шумен в състояние на повишена епизоотична готовност. 

„През 2022г и 2023г. обявените огнища на африканска чума по свинете са предимно при диви свине, като повечето от тези огнища са в Южна България. На територията на област Шумен през 2022г. има регистрирани три огнища при диви свине, а през тази година, до момента, има обявено едно такова огнище“, съобщи началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Шумен д-р Наташа Баева. Тя определи като спокойна към момента епизоотичната обстановка в Шуменско, като отбеляза, че не са докладвани в ОДБХ случаи на умрели диви свине. 

По информация на директора на Регионалната дирекция по горите инж. Емил Гелов не са установени случаи на умрели диви свине. Дирекцията поддържа постоянна връзка с ловно-рибарските сдружения и с държавните горски стопанства и се извършват претърсвания, като ежеседмично се предоставя информация от огледите. 

Заседанието на Областната епизоотична комисия в Стара Загора беше под председателството на областния управител в оставка Иван Чолаков.

Причината за провеждане на заседанието са установени случаи на заболяването африканска чума посвинете в села в област Монтана. 

„Въпреки че в други области на страната засега няма констатирани случаи на африканска чума, трябва да се справим с предизвикателството и да приведем компетентните институции в готовност да реагират незабавно при евентуално разпространение на заболяването“, каза д-р Неделчо Маринов от Областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ). 

Утре в ОДБХ ще се проведе и заседание с регистрираните ветеринарни лекари от областта. От дирекцията заявиха още, че ще бъдат безкомпромисни към недобросъвестните стопани, които отглеждат домашни прасета нерегламентирано и без да спазват необходимите изисквания. От там допълниха, че съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност кметовете и кметските наместници са длъжни да водят регистри на селскостопанските животни за лични нужди във всяко населено място. 

Ще бъде засилен контролът и от страна на горските стопанства. Предстоят инструкции и обучение на ловците, предвид приближаващия ловен сезон, във връзка с начините на разпространение, симптомите и опасностите от Африканската чума. Областната дирекция на МВР ще следи за нерегламентиран превоз на домашни животни. При констатирани нередности, нарушителите ще бъдат санкционирани. 

Африканска чума по свинете е високопатогенна инфекциозна болест по свинете, характеризираща се с висока заболеваемост и смъртност при животните. Заразяването става посредством пряк контакт с болни прасета и заразени помещения, транспортни средства, дрехи и работен инвентар, при консумация на заразено месо и продукти, от кърлежи от род Ornithodoros и др.

Африканска чума по свинете не е опасна за хората, но те могат да се превърнат в разпространители чрез дрехи, обувки, заразени хранителни отпадъци, необработени помещения и транспортни средства
и пр.
БТА