Популярността на Обама в чужбина спада
Популярността на Обама в чужбина спада / снимка: Reuters

Популярността на Барак Обама в чужбина намалява, но имиджът му в света остава по-добър от този на предшественика му Джордж Буш. Това сочи проучване на общественото мнение на Галъп и неправителствената организация "Меридиън интернешънъл център", публикувано вчера, предаде Франс прес.

Работата на Барак Обама като ръководител на САЩ се оценява положително от 46 на сто от анкетирани миналата година граждани на 136 страни. През 2010 г. 47 на сто от участниците в подобна анкета в 116 държави са дали положителна оценка за президента на САЩ.

От гражданите на същите 116 страни, където е било направено проучването през 2010 г., 43 на сто са дали положително мнение за Барак Обама в новата анкета, което според Галъп показва, че САЩ са загубили част от престижа си.

За сравнение през 2008 - последната година на президентството на Джордж Буш, одобрението за него в чужбина е било 34 на сто.

Разбито по континенти, най-високо е одобрението за Обама в Африка - 74 на сто, въпреки че има спад от 10 пункта в сравнение с предната година, предава БТА. В Европа политиката на президента на САЩ се ползва с най-голямо и съответно най-малко одобрение на Балканите: в Косово - 90 на сто, в Сърбия - 8 на сто. Този резултат е отражение на американската политика в региона - Вашингтон подкрепи твърдо независимостта на Косово, на която Сърбия се противопостави.

Във Франция дейността на Обама одобряват 42 на сто от анкетираните, което е спад с 13 пункта за една година.

Средно за Европа Барак Обама получава положителна оценка от 42 на сто от анкетираните, а предната година те са били 45 на сто.

На американските континенти президентът на САЩ се ползва с одобрението на 40 на сто от жителите при 53 на сто през 2010 г. В Азия 39 на сто от участниците в анкетата са оценили положително политиката на Обама, докато предната година те са били 41 на сто.