Политически демонстрации в деня на националния празник на Унгария
Политически демонстрации в деня на националния празник на Унгария / снимкa: Reuters

Четири седмици преди парламентарните избори в Унгария, два големи предизборни митинга в столицата днес демонстрираха видим завой надясно след осем години социалистическо управление, предаде ДПА. 15 март е денят, на който унгарците отбелязват революцията си от 1848 г. срещу властта на Хабсбургите. И макар че дори американският президент Барак Обама почете унгарския празник, като отправи поздравление за 162-рата годишнина, днес тя бе засенчена от злободневната политика. Десетки хиляди - макар и по-малко от 100-те хиляди, за които претендираха организаторите, бяха участниците в митинга на десноцентристката опозиционна партия Фидес, които приветстваха своя лидер с викове "Виктор, Виктор!".

Бившият премиер Виктор Орбан чака осем години победата, която му предричат социологическите проучвания на изборите на 11 април.

Шансът е налице. Ние, унгарците от 21 век, можем да извършим нашата собствена революция на 11 април. Нашата революция ще бъде бърза, конституционна и без нито една жертва - бърза, фундаментална и всеобхватна промяна, момент на истината, каза той и обеща да създаде милиони работни места за десет години, плюс значителни съкращения на данъците и социалните осигуровки. Сега Унгария е болна и слаба, икономиката й е в кома, държавата е разклатена, правителството е в терминална фаза, здравеопазването е в кошмарно състояние, а обществената сигурност е рухнала, каза Орбан и направи паралел с революционерите от 1848 г., които също са затворили една страница в историята и са обърнали нова.

Митингът на управляващата социалистическа партия бе по-скромна, отбелязва Франс прес. Атила Местерхази, оглавяващ партийната листа, предупреди, че програмата на Фидес е само илюзия, тъй като не съществува по-лесен път от този, по който поеха социалистите, за да спасят страната от фалит. Миноритарното правителство на Гордон Байнаи успя да стабилизира форинта и ситуацията в държавния бюджет, което позволи на Унгария да си върне доверието на финансовите пазари, но избирателите, ударени от повишаването на данъците, орязването на държавните помощи и високата безработица от 11 процента, явно са решили да накажат правителствения екип.

Според социологическите проучвания Фидес сега има 37-44 процента подкрепа срещу 14-15 процента за социалистите, докато третата партия, която се очаква да спечели достатъчно гласове, за да влезе в парламента -Йоббик, има около 7-9 процента подкрепа.

Крайнодясната партия Йоббик организира своя митинг на другия бряг на Дунава и също събра хиляди привърженици,  много от тях облечени в камуфлажно облекло и войнишки ботуши. Лидерът й Габор Вона приветства множеството, изпълнило широкия 200 м централен булевард, и откри митинга с партийния поздрав "Дай Бог!", на който тълпата отговори:"По-светло бъдеще", пише БТА. Той призова за независимост от Вашингтон, Брюксел и Тел Аввив и обеща: "След като дойдем на власт, ще въведем ред. Някои ще получат работа, други - килии в затвора". Кампанията срещу ромската престъпност повиши популярността на партията през последните години и тя спечели почти 15 процента на изборите за Европейски парламент, предаде Ройтерс.