Полицията разполага със запис на убийствата в Тулуза, изпратен на Ал Джазира
Полицията разполага със запис на убийствата в Тулуза, изпратен на Ал Джазира / снимка: Reuters

Парижкият офис на катарската телевизия „Ал Джазира” разполага с видеозапис, заснет от терориста Мохамед Мера докато извършвал убийствата в Тулуза, предаде АФП. Записите са пристигнали в офиса в понеделник и веднага са били предадени на полицията. Според датата на пощенското клеймо пратката е била изпратена на 21 март - деня, в който полицията в Тулуза обсади дома на Мера. Следователите подозират, че записите са били изпратени от съучастник на убиеца. Близки до разследването източници са съобщили за Ройтерс, че видеоматериалите са били записани на флаш памет и са били озвучени с военни ислямистки песни.

Френският президент Никола Саркози помоли телевизиите да не излъчват видеоклиповете, заснети от екстремиста от Тулуза по време на извършените от него убийства, предаде Ройтерс. „Призовавам ръководителите на всички телевизии, които може да разполагат с тези изображения в знак на уважение към жертвите и Франция да не ги излъчват по какъвто и да било претекст”, каза Саркози след среща с полицейски началници в Париж. От парижкото бюро на „Ал Джазира” съобщиха, че телевизията няма да излъчи материала, предаде Ройтерс.

Саркози се зарече да попречи на излъчването и по други телевизии на кадрите от убийствата, извършени от Мохамед Мера, предаде АФП. Президентът подчерта, че ако телевизии, които принадлежат или са близки до организации, разпространяващи терористични идеи, все пак се сдобият с кадрите и решат да ги излъчат, то френските власти ще направят всичко по силите им, за да заглушат  сигнала на тези медии. Президентът, който е посещение в западната част на Франция, припомни, че френските и международните медии смятат тези кадри за обида към паметта на жертвите на Мера.

Базираната в Катар телевизия „Ал Джазира” реши да не излъчва кадрите, които Мохамед Мера е направил, докато е извършвал серията от убийства в Тулуза и Монтобан, предаде Ройтерс. „Ал Джазира няма да излъчи видеозаписите с убийствата”, се казва във водещо заглавие в интернет сайта на медията, цитирано от Ройтерс. „В съответствие с нашите етични правила и предвид факта, че записите не съдържат информация, която вече да не е станала обществено достояние, „Ал Джазира” реши да не излъчва кадрите”, обясни говорител на телевизията, цитиран от АФП.

Той припомни, че записите бяха озаглавени „Ал Кайда атакува Франция”. След като бяха получени във френския офис на телевизията, те бяха предадени на френската полиция. Говорителят на „Ал Джазира” поясни, че телевизията е отхвърлила няколко молби на конкурентни медии да им предостави записите. Кадрите са направени от Мохамед Мера с миникамера по време на извършените от него убийства, в които загинаха седем души, сред които и три деца.

Мохамед Мера бе застрелян от френски командоси след 32-часова обсада на апартамента, в който живеел. Бащата му - Мохамед Беналел Мера, е обявил, че е готов да погребе сина си в Алжир, предаде АФП. Братът на убиеца - Абдулгани Мера, се е наел да осигури изпращането на тялото от Франция в Алжир. Според бащата Мохамед Мера има алжирски паспорт и е регистриран в алжирското консулство в Тулуза от датата на рождението си, посочва БТА.

Бащата живее в Тиарет, на 340 км западно от столицата Алжир, където има фирма за строителни материали, и в постоянното си жилище в Музая, на 60 км югозападно от Алжир. Той твърди, че Мохамед Мера имал намерение да се премести от Франция в Алжир, защото бил недоволен от социалното си положение.

Мохамед Беналел Мера е добавил, че има намерение да съди Франция заради смъртта на сина му. „Франция е силна страна и разполага с възможности да арестува сина ми жив, но предпочете да го убие”, заявил той. Бащата на Мера не поддържал близки връзки със синовете си след развода му с майка им, посочва АФП, като се позовава на близки на майката на убиеца.